• Načítám...
>

Duchovní péče v nemocnicích bude mít pravidla

  • 13. července 2019,
  • 13:07,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Ministerstvo zdravotnictví a zástupci církví podepsali historicky první dohodu o duchovní péči ve zdravotnictví. Ta stanoví jasné pojmy a strukturu pro poskytování duchovní péče v nemocnicích a hospicích.

Reklama

Ministerstvo zdravotnictví, Česká biskupská konference a Ekumenická rada církví podepsali v Kapli svatého Václava v Thomayerově nemocnici dohodu o duchovní péči. Ta stanovuje rámec, pojmy a strukturu pro poskytování duchovní péče ve zdravotnických zařízeních.

"Poprvé se takto ve smluvním dokumentu zakotvuje duchovní služba v rámci českého zdravotnictví, zejména v rámci nemocnic. Ta služba je nějakým způsobem poskytována už v posledních letech, ale stále jí chyběla nějaká základní pravidla. Práva, povinnosti nemocničních kaplanů, kdo nemocničního kaplana může vykonávat, že musí proběhnout nějaké vzdělávání tohoto člověka," řekl Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví ČR.

"Máme obdobu v tom, že to skvěle funguje v armádě a ve věznicích, ale nějak se nepodařilo to ustavit v nemocnicích, takže to hodně záleželo na dobré vůli personálu i těch, kdo tu službu chtěli poskytovat. Ty podmínky nebyly vždy jasné. Jsem moc rád, že jsme se takto přiblížili civilizované společnosti," řekl Daniel Ženatý, předseda Ekumenické rady církví ČR.

Podle kaplana Řehoře Jiřího Žáčka bude práce duchovních v nemocnicích probíhat stále stejným způsobem, na který jsou pacienti zvyklí.

"Ta první nejdůležitější potřeba u toho nemocného je, pokud se o své nemoci dozvěděl, jak se s tou situací srovnat. To není samozřejmé. Větší část pacientů, které navštěvuji, tak o bohu primárně nemluví. Já je nikam netlačím. Jsem v podstatě jejich zrcadlo, jsem tady pro ně a reflektuji to, co prožívají," řekl Řehoř Jiří Žáček, nemocniční kaplan Thomayerovy nemocnice.

V současné době působí asi 140 kaplanů z deseti církví ve stovce českých nemocnic a hospiců. A i díky této dohodě by počet duchovních v lékařských zařízeních mohl dál narůstat.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu