• Načítám...
>

Cestující se setkávají s nefunkční klimatizací

  • 15. července 2019,
  • 14:53,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Přestože je většina moderních tramvají a autobusů v Praze vybavena klimatizací, cestující se pravidelně setkávají s tím, že nefunguje. V některých případech se jedná o technickou závadu, kterou je Dopravní podnik schopen ještě v ten den opravit. Ve většině případů jí zapomene zapnout samotných řidič. K situaci přispívají i cestující, kteří v těchto vozech otevírají okna.

Reklama

Nejen v parných dnech ocení cestující v pražských autobusem i tramvajích klimatizaci. Pravidelně se však stává, že nefunguje jak by měla nebo vůbec. Obzvlášť nepříjemná je tato situace když jsou vozy přeplněné. Ve většině případů se jedná o technickou závadu. DP proto doporučuje tento stav ihned nahlásit řidiči.

"Potom ihned řidič nahlásí na dispečink, že ta klimatizace není funkční, vozidlo je vyměněno a klimatizace je potom ihned opravena. Každý den provádíme kontroly vozidel, evidujeme pouze dílčí výpadky klimatizací, nikoliv nijak plošně," řekla Aneta Řehková, tisková mluvčí DP hl. m. Prahy.

Také se stává, že řidiči autobusů nevědomě zapomenou klimatizaci zapnout, jelikož si ještě nezvykli na nové vozy.

"Řidiči autobusů jsou povinni zapnou klimatizaci pokud venkovní teplota přesáhne 22 stupňů Celsia. Samozřejmě ji mohou zapnout, pokud usoudí za vhodné, i když je teplota nižší. Co se týče tramvají, tam se klimatizace zapínají automaticky. Řidič jen zkontroluje, zda tak bylo skutečně učiněno," řekla Aneta Řehková.

Jak vnímají situaci v MHD jsme se zeptali i samotných cestujících.

anketa

V současné době disponuje DP 127 tramvajemi a 256 autobusy, které jsou vybaveny klimatizací. Ty jsou označeny viditelnými piktogramy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu