• Načítám...
>

Praha zrekonstruuje budovy v areálu Emauz

  • 16. července 2019,
  • 20:11,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Reklama

Pragerovy kostky. Takové pojmenování si pro svůj vzhled vysloužil administrativní budovy ve Vyšehradské ulici v Praze 2. Jde o dílo architekta Karla Pragera, ve kterém mimo jiné sídlí i IPR hl. m. Prahy. 

"Je možná důležité říci, že v těch 60. letech v architektuře byla velmi podobná vlna jako v českém filmu. Bylo to důležité období lidí, jako byli architekti Prager, Šrámek, Machoninová, Machonin, Filsak. Protože oproti filmu architektura trvá déle, stavělo se v 70. letech už v době normalizace. To je potřeba si uvědomit, že ta hodnota je v myšlenkách těch 60. let. Ta budova je velmi významná, to území bylo vybombardováno, je to asi vedle makro koule a Federálního shromáždění nejvýznamnější budova Karla Pragera. Je potřeba ji zachovat," řekl Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Vedení metropole proto rozhodlo o tom, že se domy, které jsou ve špatném technickém stavu, opraví. Hotovo by mělo být do konce roku 2022. A nejen to. Proměny se dočká i areál, ve kterém se budovy nacházejí.

"Důležité je, že celý ten areál v centru města, který dnes už lidé pomalu začínají vnímat tak, že tam mohou, bude ještě více příjemný pro lidi. Přibudou nové stromy, historické skladiště se znovu otevře do ulice Pod Slovany, takže budete moci vyjít třeba i na náplavku. Bude to vlastně nový park v centru Prahy," řekl Marek Vácha, tiskový mluvčí IPR hl. m. Prahy.

Rekonstrukce budov i přilehlého areálu město vyjde na stovky milionů korun. I tak se ale jedná o úspornější variantu. Magistrát totiž už v minulosti tyto opravy plánoval. A to až za jednu miliardu korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu