• Načítám...
>

Navýšení tarifů taxislužeb provázejí spory

  • 17. července 2019,
  • 19:12,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Klub Spojených sil pro Prahu nesouhlasí s návrhem zvýšit maximální sazbu za taxislužbu. Po koaličním jednání to naznačil předseda Jiří Pospíšil. Podle něj náměstek Adam Scheinherr nezvládá dostatečně komunikovat s koaličními partnery. Primátorův náměstek totiž bez projednání plán magistrátu na zvýšení maximální sazby zveřejnil předčasně.

Reklama

Komunikace mezi koaličními partnery ve vedení Prahy se musí zlepšit. Myslí si to předseda zastupitelského klubu Spojené síly pro Prahu - Jiří Pospíšil. Tomu např. vadí, že primátorům náměstkem Adam Scheinherr zveřejnil plán magistrátu na zvýšení maximální sazby taxislužby bez konzultace s koaličními partnery.

"Chceme aby určité věci, které mají silný politický charakter, jako je třeba zdražování určitých služeb, debata o zdražení auto taxislužeb, případně změna cenové politiky v pražské MHD, byly konzultovány na koaliční úrovni. Aby tam byla shoda a pak se případně prezentovaly ty věci do médií," řekl Jiří Pospíšil, předseda zastupitelského klubu.

Zlepšit se má komunikace mezi jednotlivými náměstky, radními a politickými kluby. Primátor Zdeněk Hřib doufá, že se situace do budoucna zlepší.

"Já si myslím, že ta komunikace se zlepší a nebude docházet k nějakým nedorozuměním," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Magistrát nedávno uveřejnil, že po 13 letech plánuje povolit taxikářům zvýšení tarifů. Nejvyšší možná cena za kilometr by se tak mohla zvýšit o 8 Kč na 36 Kč.

"Taxislužby s komfortními a drahými auty budou moci využívat vyšší hladinu. Nízkonákladové, které jezdí i dnes pod tou maximální hladinou 28 Kč, budou moci jezdit dále. Takže pouze rozšiřujeme tu možnost na trhu," řekl Adam Scheinherr.

Zástupci klasických taxislužeb by navýšení uvítali. Podle nich je ale třeba vytvořit přesnou kalkulaci. Navrhovaná cena prý zhruba odpovídá inflaci za posledních 13 let.

"Jestli chceme mí luxusní auta u hotelů, tak je můžeme mít, určitě ale ne za 36 Kč za kilometr. A jestli chceme jezdit po Praze nějakými Škodami Citigo, pak je 36 Kč zase cena přemrštěná," řekl Jiří Kvasnička, majitel taxislužby.

Návrh nové vyhlášky teď prochází připomínkovým řízením. Vyjádří se k němu jednotlivé MČ.

"Je tam připomínkovací proces. To znamená, že my teď uvidíme co dostaneme od těch MČ a podle toho se ten proces posouvá dál," řekl Zdeněk Hřib.

Jestli ke zvýšení tarifů dojde zatím není jisté. O dopravních tématech celkově budou ještě koaliční partneři jednat na příštím srpnovém setkání.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu