• Načítám...
>

Pražští strážníci kontrolují cyklisty

  • 17. července 2019,
  • 19:36,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Na dodržování povinností cyklistů na pražských cyklostezkách se zaměřila Městská policie. Rozdávat pokuty však nebude. Jedná se totiž o preventivní akci, která má upozornit na bezpečnost při jízdě na kole či koloběžce.

Reklama

V hlavním městě je přes 500 kilometrů značených tras pro cyklisty. Právě v těchto měsících jsou hodně využívané. Ne všichni však dodržují bezpečnost při jízdě na kole či koloběžce. Městská policie proto připravila preventivní akci na pražských cyklostezkách.

"Účelem této akce je informovat širší veřejnosti o správném chování na pozemní komunikaci, kdo je cyklista, kdo je chodec, jak by se měl pohybovat cyklista. Že to není jen ten, co jezdí na kole, že to je vlastně řidič nemotorového vozidla, po které straně má správně jezdit, po které straně mají chodit chodci a jak se mají vzájemně k sobě chovat na pozemní komunikaci," řekl Richard Severin, referent prevence kriminality MP hl. m. Prahy.

anketa

Strážníci zároveň informují o povinné výbavě. Ne všichni cyklisté totiž ví, co přesně do ní patří.

"Mají mít odrazy za všech okolností. Bílou vpředu, oranžovou ve výpletech kol a v pedálech a vzadu samozřejmě červená, dále dvě funkční brzdy. A také má mít správné vybavení. V první řadě by měl mít helmu. Málo kdo třeba ví, že helma je povinná do 18 let věku dokonce i na koloběžce," řekl Richard Severin.

Mezi nejčastější prohřešky patří nevěnování pozornosti jízdě nebo nedostatečné vybavení.

"Prohřešků je samozřejmě hned několik, jako je jízda bez helmy a podobně. Tam musíme brát v potaz, že cyklista bez helmy je 19x blíže smrti, pokud spadne přímo na hlavu. Další prohřešky jsou průjezd na červenou, přejezdy přes přechod pro chodce, nerespektování dopravního značení jako je zákaz vjezdu všech vozidel v jednom směru a podobně," řekl Jiří Polomis, krajský koordinátor BESIP pro hl. m. Prahu.

Na strážníky budou moci cyklisté narazit také v ulicích Vltavanů, U Kempinku nebo mezi ulicemi Povltavská a Vodácká. A to každé úterý a čtvrtek až do konce prázdnin.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu