• Načítám...
>

Google ukazuje obsazenost pražských spojů

  • 17. července 2019,
  • 19:45,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Jak je obsazené metro, tramvaj nebo autobus. I to se můžete nově dozvědět díky aplikaci Google mapy. Ta totiž nově ukazuje, jestli budete mít ve svém spoji dostatek místa k sezení nebo si budete muset postát. Novou digitální platformu ale chystá i hlavní město.

Reklama

Navigace Google mapy připravila pro své uživatele novinku. Při plánování tras MHD mohou totiž zjistit i obsazenost jednotlivých spojů.

"Uživatelé v Google mapách vždy hledají jak se dostanou z bodu A do bodu B. A to různými cestami. Buď pěšky nebo právě MHD. A my se snažíme aby i toto dojíždění bylo co nejkomfortnější, takže proto jsme před několika dny zavedli tuto novou funkci, která ukazuje obsazenost spoje, kterým se chystáte jet," řekla Alžběta Houzarová, manažerka komunikace Google Česko.

Novinka se týká všech prostředků PID a vy se díky informacím dozvíte, jestli budete mít např. v metru dost místa na sezení nebo si budete muset postát.

"Obsazenost spojů v Google mapách se zobrazuje podle dat, která se s námi rozhodli sdílet jednotliví uživatelé. Když nějaký uživatel třeba dokončí cestu, tak my mu pošleme velmi krátký dotazník o obsazenosti toho spoje, kterým právě jel. On se může samozřejmě rozhodnout tyto notifikace vůbec nedostávat," řekla Alžběta Houzarová.

Novinku kvituje i vedení hlavního města.

"My to určitě vítáme. Tyto digitální nadnárodní korporace jsou schopné rychle vyvíjet takové startupové projekty a my jsme rádi, že něco takového na trhu vzniká," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

I Praha postupuje ve vývoji digitálních platforem a chystá tzv. intermodální plánovač tras.

"V rámci aplikace PID Lítačka byste měli umožněno vyhledávat nejen v rámci PID ale i v rámci jiných forem. Mohla by tam do budoucna být např. sdílená kola, parkování, automobilové trasy," řekl Adam Scheinherr.

Obsazenost spojů spustil Google po celém světě. U nás to bylo kromě Prahy i v Brně.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu