• Načítám...
>

Pražané budou moci využít nový plánovač trasy

  • 18. července 2019,
  • 20:04,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Pražany čeká v rámci koncepce Smart Prague do roku 2030 novinka. A to v podobě projektu Intermodální plánovač trasy. Více o tom, co lidem přinese, zjišťovala kolegyně Natálie Forsterová.

Reklama

Tramvaj, autobus, metro nebo třeba sdílený elektromobil či koloběžka. Všechny tyto způsoby dopravy Pražanům nabídne nový intermodální plánovač trasy, který chce spustit hlavní město.

"Když se podíváte třeba na některé mapové systémy, které jsou na internetu, tak ty vám umí naplánovat tu trasu s využitím buď třeba automobilu, pěšky, na kole nebo MHD. Ale tento intermodální plánovač je ještě o generaci dál. Je to záležitost, která by měla umožnit cestujícím naplánovat si trasu pomocí kombinace vícero způsobů cestování. Je to o tom, že byste mohli mít možnost nakombinovat třeba dopravu pomocí MHD a třeba carsharingové nebo bikesharingové služby," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Vedení Prahy plánuje intermodální plánovač spustit v rámci koncepce Smart Prague do roku 2030. Slibuje si od něj především úsporu času pro cestující z Prahy či středních Čech a větší komfort.

"Buď přes aplikaci nebo přes internet. V té aplikaci, kde dnes existuje Lítačka, si dnes můžete volit jen trasy pro MHD. V budoucnu si tam ale zadáte trasu z domu až do např. zaměstnání a plánovač vám nabídne různé varianty té trasy, přičemž tam budou kombinace různých druhů dopravy. Takže když budete ze Středočeského kraje, nabídne vám jet na P+R parkoviště, pak třeba přestoupit na metro," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Intermodální plánovač trasy vyjde Prahu na zhruba 8,5 milionu korun. Cestující si na něj ale ještě musí počkat. Jeho vytvoření totiž bude trvat rok a půl.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu