• Načítám...
>

Premiér chce další část okruhu otevírat za pět let

  • 19. července 2019,
  • 21:58,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Dostavba pražského okruhu, to bylo jedno z témat vládního výjezdu po Středočeském kraji. Úsek 511 mezi Běchovicemi a dálnicí D1 by se podle předsedy vlády měl začít budovat v roce 2021 a dokončen by měl být o tři roky později. Zároveň Andrej Babiš zmínil i vnitřní okruh Prahy. Ten by podle jeho slov měl být financován formou PPP projektu, tedy ve spolupráci veřejného a soukromého sektoru.

Reklama

Premiér Andrej Babiš, ministr dopravy Vladimír Kremlík, náměstek pražského primátora Adam Scheinherr nebo hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová. Ti všichni dorazili na místo, kde by už za pár let mělo stát pokračování pražského okruhu. A diskutovali o jeho dokončení.

"Pokud jde o silniční okruh kolem Prahy 511, 518, 519, 520 - probíhá úzká spolupráce s hlavním městem Prahou, máme uzavřené společné memorandum za účelem výkupu pozemku ještě před získáním pravomocného územního rozhodnutí, což je nesmírně důležité. Město vykupuje pozemky tzv. zelené pásy, my budeme vykupovat okolní pozemky a to ještě před územním rozhodnutím," řekl Vladimír Kremlík, ministr dopravy ČR.

"Zrovna tady stojíme v místě jedné z nejdůležitějších dopravních staveb vůbec pro Českou republiku, nejen pro Prahu. My se snažíme, i přestože je to investice ŘSD, jim co nejvíce pomoci právě tím, že nad rámec zákonných limitů zde vykoupíme pozemky pro zelené pásy, abychom co nejvíce odlehčili dotčeným obcím a městským částem od hluku a emisí," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Uzemní rozhodnutí na část okruhu 511 mezi Běchovicemi a dálnicí D1 by mělo být podle ministra dopravy vydáno v příštím roce a začátek stavby by se podle premiéra měl co nejvíce urychlit.

"Měly by se zkracovat ty termíny, takže snad nejpozději 24. by to mohlo být hotovo," řekl Andrej Babiš, předseda vlády ČR.

Náklady na vnější okruh by podle ministerského předsedy měly být zhruba 68 miliard korun. Andrej Babiš se vrátil i k tzv. vládní čtvrti a k diskuzi, které o ní vedl s primátorem Zdeňkem Hřibem.

"Magistrát v souvislosti s jednáním o tom pozemku v Letňanech vyslovil přání, aby stát zafinancoval i ten vnitřní okruh, to je sice kratší, ale je tam samý tunel, takže to má stát 50 - 60 miliard. Já jsem pánovi primátorovi psal dopis, kde navrhujeme, aby tento úsek byl zrealizován formou PPP," řekl Andrej Babiš.

Tedy ve spolupráci veřejného a soukromého sektoru. Zároveň premiér reagoval na návrh primátora Hřiba, který chtěl v Letňanech postavit novou nemocnici. Andrej Babiš po dohodě s ministrem zdravotní Adamem Vojtěchem preferuje místo nemocnice výstavbu traumacentra pro celou metropolitní oblast za pět miliard korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu