• Načítám...
>

Svůj folklór Praze představuje na dvacet zemí

  • 19. července 2019,
  • 22:16,
  • PRAHA,
  • Lenka Castillo

Praha hostí umělce z Evropy, ale třeba i z Číny. V hlavním městě se totiž koná 13. ročník tradičního folklórního festivalu. Největší lidová akce ve střední Evropě představí tanečníky a hudebníky z více než dvou desítek zemí.

Reklama

Téměř 50 souborů z 20 zemí přijelo do Prahy, aby zde během tří dnů předvedly své tradiční umění - folklor z takřka celé Evropy představují umělci v rámci festivalu Pražské folklorní dny. Podia jsou připravena dvě - na Ovocném trhu a v centru Prahy na Alšově náměstí.

"Vymysleli jsme to já a kolega, s tím že jsme oba studovali lingvistiku a jazyky. Hodně jsme cestovali, poznávali jsme hodně kultur, národů a zvyků, tak jsme si řekli, že by bylo dobré něco takového ukázat v Praze," řekla Taťána Sochorová, tisková mluvčí Pražského folklórního festivalu.

Z mimoevropských zemí svůj tradiční folklor představují umělci z Izraele a Číny. Ta tentokrát vyslala dětské zástupce, kteří obecenstvo seznamují s typickými hudebními nástroji.

"Pipa je velmi podobná kytaře. Je to typický čínský hudební nástroj, velmi tradiční," řekl Tom, ředitel čínského souboru.

Od Toma jsem se dozvěděla, že pipa baví lidi už tři staletí. Tento pár je párem i v soukromí. Představit přijel tradiční folklor své země, kterou je Švédsko.

"Je to typický kroj regionu, ze kterého pocházíme, což je střed Švédska. Moje žena vždy tancovala. Já s tancováním začal až poté, co jsem skončil s prací a odešel do důchodu," řekl taneční pár ze Švédska.

První návštěvu Prahy si oba pochvalují.

"Lidé v Praze jsou velmi vstřícní. Myslím si, že jsme tu byli velice hezky přijati," řekl taneční pár ze Švédska.

Mezi účinkujícími jsou také Švýcaři. Ze středního regionu této země přišli předvést asi 16 různých tanců.

"Jsem velmi pyšná na svůj kostým, je velmi krásný. Je to tradiční nedělní šat," řekla tanečnice ze Švýcarska.

Festival se koná pod záštitou prezidenta republiky, starosty MČ Praha 1 a radní pro kulturu Hany Třeštíkové. Vystoupení krojovaných účastníků si můžete užít ještě během sobotního dne.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu