• Načítám...
>

Výstava připomíná 50 let od přistání na Měsíci

  • 20. července 2019,
  • 11:48,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

21. července 1969 poprvé stanuli lidé na Měsíci. Od této významné události v dějinách lidstva uplynulo 50 let. K tomuto výročí připravilo Planetárium Praha unikátní výstavu.

Reklama

21. července 1969 ve 3 hodiny a 56 minut středoevropského času vkročil astronaut Neil Armstrong jako první člověk na povrch Měsíce a prohlásil památnou větu: Je to malý krok pro člověka, ale obrovský skok pro lidstvo. Tím se posádka Apolla 11 nesmazatelně zapsala do naší historie. K tomuto výročí si Planetárium Praha připravilo unikátní výstavu.

"U příležitosti oslav jsme od 20. července naplánovali také promítání dokumentu o Apollu 11, který je ke shlédnutí na našem kinosále, dále jsme spolupořadateli akce Moon 50 na Žižkovské věži, kde se bude 20. i 21. promítat mapovaný start rakety Saturn V v životní velikosti," řekl Jakub Rozehnal, ředitel Planetária Praha a Štefánikovy hvězdárny.

Přímo před planetáriem je pro návštěvníky připraven reálný model lunárního modulu Eagel v měřítku 1:1, který dopravil Neila Armstronga a Edwina Aldrina na Měsíc.

Návštěvníci si mohou prohlédnout přistávací modul Eagel i zevnitř. Na vlastní kůži tak okusí, v jakých podmínkách cestovali lidé před 50 lety na Měsíc.

"Zažít ten pocit, jak je vevnitř neuvěřitelně stísněný prostor a dva lidé tam žili přes 100 hodin," řekl Jakub Rozehnal.

Počítač, který řídil modul, patřil mezi špičkovou technologii své doby. Přes to dosahoval téměř stejného výkonu jako mobilní telefon.

"Svěřit svůj život takové technice bylo z dnešního pohledu čiré bláznovství. Ten lunární modul byl ale vůbec nejspolehlivější částí celé mise Apollo," zřekl Jakub Rozehnal.

Výjimečný program si k tomuto výročí připravila i Štefánikova hvězdárna. Zde si mohou zájemci osahat měsíční horninu.

"Je vystaven tak, aby se návštěvník naší výstavy mohl toho vzorku dotknout a mohl si tak na Měsíc sáhnout," řekl Tomáš Prosecký - vedoucí Štefánikovy hvězdárny

Podrobnější informace o výstavě, která připomíná výročí prvního přistání člověka na měsíci, naleznou zájemci na webových stránkách planetum.cz.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu