• Načítám...
>

Extrémní překážkové běhy lákají stále více lidí

  • 23. července 2019,
  • 9:39,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Extrémní překážkové běhy lákají stále více lidí. Muži i ženy lezou přes vysoké stěny, nosí různé zátěže, plazí se v bahně, v případě nesplnění dělají za trest desítky „angličáků". V Praze se koná podobných závodů několik, jejich popularita je obrovská. Pro ty, kteří nemají průpravu a chtějí absolvovat závod co nejlépe, je určen takzvaný tréninkový dril.

Reklama

Extrémní překážkové běhy vycházejí z vojenských disciplín zaměřených na všestrannost. Nechybí tak běh, zdolávání různě vysokých překážek či střelba.

"Trénink má 3 hodiny, začíná klasickým protažením, přípravou na samotný drill. A poté se jde jedna překážka za druhou. Ukáže se jak se zdolává na několik způsobů, každý si všechny vyzkouší a najde si ten svůj nejlepší. Každý má jinak dlouhé končetiny, jinak protáhlé šlachy, takže je cílem najít si svou techniku na danou překážku, tu lehce a rychle zdolat a jde se na další," řekl Jaroslav Šeda, trenér.

Motivace účastníků je různá. Většina z nich chce posunout své limity a ověřit si tak své dovednosti v náročných podmínkách.

anketa

Mezi největší výzvy patří šplh nebo plazení po laně. Ale také střelba s prakem nebo lukem. Většinou ji účastník zdolává v polovině nebo až na konci závodu, což je mnohem obtížnější a případné chyby se navíc trestají.

"U střeleckých překážek je největší problém ten, že tam nedojdete v klidu. Doběhnete tam po dalších překážkách, může to být 10. nebo 15. kilometr, co máte za sebou. Jste od bahna, máte žízeň, praží slunce a vy máte střílet. Samotný běh bez překážek je konstantní plynulý pohyb. Překážky pohyb narušují. Začnete jinak dýchat, zapojujete jinak končetiny, spalujete více energie. To udělá třeba lidem, kteří jen běhají, velký problém," řekl Jaroslav Šeda.

Jak se říká, tak těžko na cvičišti, lehko na bojišti. Pokud hledáte cvičení, při kterém se nebudete nudit a zároveň si chcete prověřit své schopnosti, je tento sport právě pro vás. Pravidelné tréninky Armyrun se konají na spodním hřišti areálu TJ Spoje Praha v ulici Na Balkáně.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu