• Načítám...
>

Praha obnovuje meze a remízky

  • 23. července 2019,
  • 10:00,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Praha obnovuje meze a remízky. Zároveň končí s pěstováním monokultur na svých polích. Těmito kroky chce definitivně bojovat proti klimatickým změnám a suchu.

Reklama

Pražský magistrát se chce vrátit k původním zemědělským přístupům. Na polích vlastněných hlavním městem by měly znovu vzniknout remízky, meze a i další užitečné prvky. Od zavedení těchto změn si město slibuje obnovení polní fauny a flory, která v posledních letech na území metropole téměř vymizela.


"Chceme jít cestou zmenšování velkých polních lánů. Chceme budovat nové cesty s tím. že se olemují stromy, ideálně třeba ovocnými, protože když tam lidé prochází, to ovoce si mohou i natrhat. To znamená vznik remízků. To je přesně to, co nám bude zlepšovat tu kvalitu půdy, nebude se nám ornice dostávat pryč z toho pole. Samozřejmě nám to absolutně zlepší vodní poměry, retence vody, která je normálně splavena z pole, tomu remízky zabrání a voda se bude lépe vsakovat," řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Pole ve vlastnictví Prahy by měla být pronajímána pouze zemědělcům, kteří na nich budou hospodařit ekologicky a nebudou zaměřeni na pěstování výhradně jedné plodiny, jako je třeba řepka.

"Pokud neustále dokola pěstujete řepku, kterou je potřeba také několikrát za sebou stříkat jak herbicidy, tak pesticidy, tak je to problém i z hlediska hmyzu. Budou se tam znova vysévat rostliny, které včely potřebují," řekl Petr Hlubuček.

Ukázku hospodaření na zemědělské půdě mohou vidět Pražané na poli v Dolních Počernicích v blízkosti rybníku Martinák. Zde byly např. vysazeny ovocné stromy.

"Kde jsme vytvořili první remízky, první výsadby. Remízky se osázely ovocnými stromy a máme vytipovaných dalších 5 lokalit, kde bychom to chtěli dále aplikovat. Na poli u Starých Butovic, u Sobína, Řeporyjí a také v Běchovicích," řekl Petr Hlubuček.

Proměnu zbývajících zemědělských pozemků by měli Pražané zaznamenat na jaře příštího roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu