• Načítám...
>

Botanickou zahradu bude zalévat voda z Vltavy

  • 23. července 2019,
  • 10:33,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Do Botanické zahrady bude přivádět vodu nový vodovod. Ten se zahradou propojí Vltavu, z níž bude vodu čerpat. Dosud totiž zahrada čerpala pitnou vodu, což ji do jisté míry finančně zatěžovalo. Nový vodovod za zhruba 22 milionů by měl být hotov v únoru příštího roku.

Reklama

Plán výstavby nového vodovodu, který má vodu vhánět z Vltavy do Botanické zahrady, je zase o krok blíže. Město totiž vysoutěžilo zhotovitele stavby. Vodou z řeky plánuje město, které je zřizovatelem zahrady, prostranství zalévat. 

"V současné době je stále ještě v Botanické zahradě využívána voda z veřejného vodovodu, což nám přijde samozřejmě nehospodárné. Takže jsme vysoutěžili zhotovitele nového vodovodu, který by měl dovést filtrovanou vodu přímo z Vltavy do Botanické zahrady tak, abychom tou vodou mohli zalévat a využívat ji také k různým vodním plochám a prvkům v Botanické zahradě," řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Potrubí bude v prostoru zahrady napojeno na už zbudovanou část páteřního areálového vedení a také na stávající zavlažovací systém. V horní části zahrady pak má být vodojem.

"Vodovod z Vltavy bude měřit zhruba 900 metrů. Bude napojen přímo u infiltračních studní nedaleko Vltavy, projde přes celou vinici a ornamentální zahradu až do areálu Střed, kde bude velká jímka o objemu 70 metrů krychlových. Odtud bude potom gravitačně voda distribuována do nižších partií zahrady včetně vinice, která už se také dlouhodobě potýká s nedostatkem vláhy, takže to takto budeme postupně doplňovat," řekl Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Práce budou probíhat pod povrchem. Neměly by proto nijak zasáhnout do běžného provozu zahrady. Do vyvrtaných otvorů se budou vkládat vodovodní trubky. Vodovod za zhruba 22 milionů korun by měl být hotov v únoru příštího roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu