• Načítám...
>

Praha chystá akční plán snižování hluku

  • 23. července 2019,
  • 11:15,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Pražský magistrát zveřejnil výsledky třetího kola hlukového mapování metropole. Hluk nad 60 decibelů obtěžuje až 100 tisíc Pražanů. Vedení města proto chystá plán jeho snižování.

Reklama

12 tisíc lidí v oblasti Vinohrad, 10,5 tisíce na Žižkově nebo třeba přes 8 tisíc na Novém Městě. To jsou počty lidí, které dlouhodobě trápí nadměrný hluk nad 60 dB. Praha chce těmto hotspotům pomoci akčním plánem na snižování hluku.

"Jsou plánované přesné ulice, které by měly projít snižováním hluku, takže správcovská organizace, pokud je jí TSK, se tím řídí. To znamená, že Dopravní podnik by na takové ulice měl přednostně posílat tišší autobusy, měl by s tím počítat ten správce a vytvářet tam opatření při rekonstrukcích, ať už jsou to protihlukové stěny nebo např. tichý asfalt," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

V minulosti už Praha přijala některá opatření. Např. kvůli hluku snížila rychlost na magistrále. Akční plán teď počítá s dostavbou Pražského okruhu nebo se zakrytím Spořilovské ulice v Praze 4.

"Každá taková věc, která zvyšuje kvalitu života Pražanů, to znamená snížení hluku, je velmi vítána. Víme, že investice tohoto charakteru jsou nemalé, ale pokud to pomůže těm lidem a ti lidé se konečně třeba také v noci vyspí, tak jsem první, který pro to bude hlasovat," řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

K akčnímu plánu, který obsahuje budoucí investice v oblasti snižování hluku v Praze, je možné až do 19. srpna zasílat připomínky. Celkové investice včetně zakrytí Spořilovské a dobudování vnějšího okruhu mezi Běchovicemi a D1 by měly vyjít zhruba na 4 miliardy korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu