• Načítám...
>

Známky Čtyřlístku představuje Poštovní muzeum

  • 24. července 2019,
  • 17:38,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Pražské Poštovní muzeum pro návštěvníky připravilo novou výstavu s názvem Čtyřlístek a jeho přátelé. Ta představuje známkovou tvorbu duchovního otce tohoto komiksového časopisu Jaroslava Němečka, ale i dalších osobností, které se na tvorbě podílely. Výstavu tvoří hlavně známky s motivy kreslených postav.

Reklama

Výstava s názvem Čtyřlístek a jeho přátelé připomíná 50. výročí od založení tohoto komiksového časopisu pro děti. Jaroslav Němeček ale i ostatní významní autoři kreslených postav jsou zde prezentováni i jako zdařilí tvůrci známek.

"Je koncipována tak, že ti výtvarníci, kteří pracovali zároveň pro Čtyřlístek, dělali i poštovní známky. A tito výtvarníci jsou zastoupeni na této výstavě tím, že originální návrhy na známky jsou většinou s dětskými motivy. To se bezvadně hodí. Jména jako Adolf Bord, Karel Franta, Vladimír Jiránek, Helena Zmatlíková," řekl Martin Říha, kurátor výstavy.

O poštovní známky s postavami Čtyřlístku je velký zájem. Dosud se jich prodalo přes 40 milionů kusů. Návštěvníci se hlavně seznámí s procesem tvorby, který předchází jejich vydání.

"Tady je to unikátní v tom, že si člověk bude moci na této výstavě udělat představu o tom, jak ta známka vzniká. Od samotného návrhu až po ten finální výrobek, který tady je samozřejmě vystaven také. Ale zajímavější je celá ta výroba," řekl Martin Říha.

Pro tuto výstavu bylo vydáno speciální číslo Čtyřlístku, které si děti mohou vybarvit a odnést domů.

"Dětský návštěvník se může ponořit a stát se částečným autorem toho komiksu. Může si tam vybarvovat a tak dále. Takže toto je speciální vydání ve spolupráci s Jaroslavem Němečkem," řekl Martin Říha.

Výstava je pro veřejnost přístupná do 20. října tohoto roku. Během této doby budou pro děti připraveny i tvořivé dílničky.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu