• Načítám...
>

V Praze odstartoval Handy Cyklo Maraton

  • 31. července 2019,
  • 18:47,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

V Praze odstartoval nejdelší cyklistický maraton v Česku. Trasu dlouhou 2 222 kilometrů zdolávají mimo cyklistů také sportovci se zdravotním postižením. Díky tomu je Handy Cyklo Maraton zcela ojedinělým konceptem, jehož cílem je ukázat, že lidé s postižením i bez něj umí fungovat jako jeden tým.

Reklama

V Praze odstartoval 7. ročník nonstop etapového cyklistického závodu, do kterého se zapojili také zdravotně postižení sportovci. Před těmi je 111 hodin dlouhá výzva v podobě 2 222 kilometrů dlouhé trati.

"Metrostav Handy Cyklo Maraton je v podstatě cyklistický podnik, dá se říci nejdelší, který se jede v ČR a asi i ve střední Evropě. Ale jeho unikátnost netkví jen v tom, že je to tak dlouhé a extrémní, ale hlavně v tom, že ten maraton tvoří týmy, které jsou složené ze zdravých a handicapovaných cyklistů, takže tam jedou vozíčkáři, nevidomí, neslyšící, lidé s amputacemi," řekl Tomáš Pchálek, organizátor.

Trasa letošního ročníku Handy Cyklo Maratonu povede i přes několik cyklostezek napříč celou ČR.

"Týmy dostávají povinné průjezdní úseky. Letos je o tom, že chceme ukázat s Czech Tourism cyklostezky v Česku. Máme tam 30 cyklostezek o různých délkách, které ty týmy musí v tom daném pořadí projet. To je povinné. Mezi tím si vytvářejí trasu sami. Je to hodně o plánování, o přípravě, o taktice," řekl Tomáš Pchálek.

Svůj tým má v tomto maratonu i pražský magistrát. A jak se zástupci hlavního města na závod připravovali?

"Relativně špatně, protože jsem měl hodně práce na magistrátu, takže ta příprava nebyla úplně optimální, tak snad to zvládneme. Máme osmičlenný tým, takže se budeme střídat jako štafeta, každý pojede jednu hodinu a budeme se postupně měnit," řekl Jan Chabr, radní hl. m. Prahy.

"Úplně systematické to nebylo, pár výletů a tréninků za sebou ale mám. Naposledy jsem jel tuto sobotu triatlon v Praze, takže to byl kvalitní trénink," řekl Pavel Richter, předseda Výbor pro dopravu MHMP.

Cíl je naplánován na pražskou Kampu, kam by závodníci měli dorazit v sobotu 3. srpna. Tam nejen na ně čeká bohatý doprovodný program.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu