• Načítám...
>

Architekti debatovali o zelených střechách

  • 8. srpna 2019,
  • 14:54,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

V prostorách Lucerny proběhla debata s architekty. Účastníci se zabývali otázkou zelených střech. Výhody takových ploch v Praze přišli prezentovat architekti Zdeněk Sendler, Petr Hlaváček, Josef Hoffman nebo Josef Pleskot.

Reklama

Setkání s architekty proběhlo v prostorách pražské Lucerny a debatovalo se na téma zelené střechy. Jejich přínos je podle odborníků jednoznačný.

"Největší výhod je určitě retence vody, tedy zadržování dešťové vody a její zpomalený odtok, její postupné odpařování a tím pádem ochlazování ovzduší. Těch výhod je samozřejmě více. Pohlcování polétavého prachu, zvyšování biodiverzity a tak dále," řekl Josef Vokál, realizátor zahrad.

Debaty se účastnili architekti jako Zdeněk Sendler, Petr Hlaváček, Josef Hoffman nebo Josef Pleskot. K tématu měli připravené zajímavé prezentace.

"Vegetační střechy přináší do měst zeleň, která v těch městech chybí, kterou ukrádáme zastavováním. A bohužel se pak ta města trochu přehřívají, není nám v nich dobře, takže trpí takovým syndromem nemocných měst. A myslím si, že člověk patří do přírody a příroda patří k člověku, takže bychom ji měli vrátit do měst," řekl Josef Hoffman, architekt.

Myšlenku zelených střech podporuje i vedení Prahy. Setkání se proto zúčastnil také primátor Zdeněk Hřib.

"Já to vidím jako velice zásadní téma, tedy dostat vegetaci i do hustě zastavených míst, jako je např. okolí Václavského náměstí. A vnímám to i jako součást širší snahy o to, abychom učinili město kvalitnější z hlediska pobytu lidí, z hlediska udržitelného rozvoje," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

"Určitě povedeme debatu o případné úpravě v pražských stavebních předpisech a o další formě podpory tohoto stavění," řekl Petr Hlaváček.

Setkání uspořádala Česká komora architektů, která každoročně oceňuje výsledky práce etablovaných i začínajících architektů v rámci České ceny za architekturu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu