• Načítám...
>

Historie pražského poledníku

  • 9. srpna 2019,
  • 17:21,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Reklama

Je přesně 13:00 a my se s naším průvodce Davidem Černým z projektu Miluju Prahu, který je zároveň autorem knihy o 25 tajemstvích hlavního města, vydáváme na věž Staroměstské radnice. Náš pohled z výšky překvapivě ale nesměřuje do dáli na krásy hlavního města, nýbrž přímo dolů na náměstí.

"A tady dole pod námi vidíme v dlažbě vyznačený staropražský poledník, podle kterého se určovalo v Praze poledne. Dokud tady stál Mariánský sloup, tak jeho stín když dokonale zakryl poledník, tak to bylo znamení pro člověka, který stál zhruba na tom místě, kde jsem já, aby vytáhl prapor, mávl s ním a za námi Na Šancích bylo dělo, které na tento pokyn vystřelilo a všeobecně v Praze se vědělo, že je poledne, lidé mohli strčit lžíci do polévky a začít obědvat," řekl David Černý, autor knihy 25 tajemství Prahy.

To, že je přesně pravé poledne, ale můžeme poznat i dnes. A to i přes to, že Mariánský sloup na náměstí nestojí.

"Já jsem vás sem dovedl v tuto hodinu, ve 13:00, protože je letní čas, takže je to pravé poledne posunuté. A když se právě ve 13 hodin podíváte třeba odsud z věže dolů na poledník, tak vidíte, že stíny lidí se kryjí ve směru s pražským poledníkem. Takže tady si můžeme určit přesné pravé sluneční poledne, které se samozřejmě úplně nekryje s tím polednem, podle kterého žijeme," řekl David Černý.

Doby, kdy se chod města řídil pravým polednem, jsou dávno pryč. A s ním i některé návyky obyvatel města. Ti se podle Davida Černého v dobách minulých ale i přes absenci hodinek a moderních technologií v čase orientovali lépe.

"Lidé ten světaběh vlastně vnímali daleko intenzivněji než my, protože pro ně bylo daleko důležitější kdy vychází a zapadá slunce, kdy začne jaro nebo podzim, protože ten život byl na tom počasí daleko více závislý. My dnes svítíme celou noc, je nám skoro jedno kdy je tma. Ale v té době, když se setmělo, byla Praha úplně temná. Tady všichni šli opravdu spát," řekl David Černý.

Pražané se stínem Mariánského sloupu, který dopadal přesně na poledník a ohlašoval tak pravé poledne, řídili od 50. let 17. století až do začátku století 20. Nešlo ale o jedinou možnost jak vyčíst kolik je hodin. V některých domácnostech totiž lidé měli vlastní sluneční hodiny a čas, byť ne přesný, šel vyčíst také z astronomických hodin na orloji.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu