• Načítám...
>

Praha bude mít novou koncertní síň

  • 9. srpna 2019,
  • 18:08,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Reklama

Vznik nové koncertní síně. Tak zní příslib stávající pražské koalice. Nová architektonicky výrazná budova by měla vyrůst na břehu řeky u Hlávkova mostu v blízkosti stanice Vltavská.

"My určitě připravíme všechny podklady tak, abychom se v roce 2021 mohli věnovat opravdu velké mezinárodní soutěži. A před tím bude moci rada ještě rozhodnout, zda v tom projektu pokračuje, protože by měla mít všechny materiály a tak, aby se hned na začátku roku 2021 mohla rozjet ta architektonická soutěž," řekl Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. m. Prahy. 

Samotný začátek stavby pak odhaduje náměstek primátora Petr Hlaváček nejdříve v roce 2026. Na tom, že Praha potřebuje nový koncertní sál, se shodují kromě politiků i odborníci. Jeho absenci v metropoli např. potvrzuje i ředitel PKF - Prague Philharmonia - Radim Otépka.

"Praha bezpochyby potřebuje nový koncertní sál, který bude dosahovat evropských parametrů, jako sůl. Protože Rudolfinum i Smetanova síň jsou pro velké symfonické koncerty ne úplně ideální, ať už z hlediska své rozlohy nebo z hlediska svých akustických možností. Takže to bezpochyby. To místo na Vltavské je, myslím si, velmi dobré umístění," řekl Radim Otépka, ředitel PKF - Prague Philharmonia.

Odborná komise vybrala oblast Vltavské jako nejvhodnější umístění. A to i kvůli tomu, že stavba může odstartovat také revitalizaci přilehlého území Bubny - Zátory, kde už vznikla tzv. prověřovací studie.

"Ta studie připravila území na tuto stavbu. Takže v tuto chvíli máme koaliční program, máme v rámci studie připravené umístění a budeme v září prezentovat ten harmonogram," řekl Petr Hlaváček.

Aktuálně největší sál v Praze se nachází v Obecním domě a pojme přes tisíc diváků. V případě nové moderní stavby na Vltavské by šlo o sál nejen větší, ale také s lepší akustikou. Sloužit by mohl např. orchestru FOK nebo České filharmonii.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu