• Načítám...
>

Třebešínský bazén je po celkové rekonstrukci

  • 9. srpna 2019,
  • 18:26,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Přes tři miliardy korun jde v letošním roce z rozpočtu hlavního města na stavby a rekonstrukce školských budov v Praze. Jednou z velkých rekonstrukcí, která probíhá už více než rok a právě se blíží k cíli, je i renovace bazénu Střední průmyslové školy na Třebešíně.

Stáhnout video
Reklama

Léto - ideální čas pro rekonstrukce ve školských budovách. A letos se renovuje a staví ve velkém.

"Celkem jde z rozpočtu hlavního města letos přes 3 miliardy korun na nové stavby nových škol, na přístavby, renovace, rekonstrukce a podobně. Z těch zajímavých, které můžeme zmínit, je to např. renovace bazénu na škole v Třebešíně," řekl Vít Šimral, radní hl. m. Prahy.

A tak jsme se na třebešínskou průmyslovku zajeli podívat. 

"Tento bazén se provozoval takřka v původním stavu od doby, kdy se postavila škola. To jest od roku 1973. Byla zde keramická vana, zastaralá bazénová technologie a již to vykazovalo spoustu poruch a vad," řekl Tomáš Zachat, vedoucí správy budov SPŠ Na Třebešíně.

Rekonstruuje se od srpna 2018 a místo starého kachličkového bazénu teď ve škole najdete bazén s nerezovou vanou. Ale také novou dlažbu nebo zrekonstruované šatny. Bazén má i moderní technologické vybavení s řadou novodobých vymožeností.

"Specialita, kterou jsme tady prosadili, byla instalace zpětného získávání tepla. Tam se jedná o poměrně sofistikovanou technologii, kdy voda odváděná ohřívá vodu přiváděnou a voda ochlazená, která by měla jít do kanalizace, je tady zachycována v nádrži a je použitá na praní filtrů," řekl Jaromír Kafka, dodavatel technologie.

Díky UV sterilizaci není potřeba k čištění bazénu takové množství chloru a i díky tomu už necítíte při příchodu nepříjemný štiplavý zápach. Bazény mají ale ještě jednu vychytávku - systém na záchranu tonoucího fungující na principu podvodních kamer.

"V momentě, kdy ke dnu klesne někdo, kdo se topí, tak ten systém na základě předběžně daných algoritmů vyhodnotí, že se jedná o tonoucího. A na 3 nezávislé dané periferie vyšle alarm, kdy plavčíci nebo dozor bazénu je schopen okamžitě reagovat na konkrétní místo a vidí, co se v tom místě děje. Je to časový interval v řádu 10 sekund," řekl Jaromír Kafka.

Bazén v Třebešíně se otevře v září. Je primárně určen pro studenty místní průmyslovky. Ale hojně sem chodí i žáci okolních základních škol. Ve vybrané dny bude bazén otevřen i pro veřejnost.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu