• Načítám...
>

Prahu královskou představuje výstava v Motole

  • 9. srpna 2019,
  • 22:10,
  • PRAHA,
  • Lenka Castillo

V pražské motolské nemocnici probíhá výstava historických fotografií. Na jejím uspořádání ve zdejších prostorách se dohodli její autor Pavel Schleufler a zástupci chirurgické kliniky. Výstava umožňuje nahlédnout do období císaře Františka Josefa I. K vidění jsou tu totiž snímky i více než sto let staré.

Reklama

Praha královská. Takový název nese výstava, kterou nemůžete minout budete-li procházet chodbou 3. chirurgické kliniky motolské nemocnice. Právě tady visí na stěnách velkoformátové fotografie staré Prahy - Prahy před více než 100 lety. Všechny fotografie pocházejí z autorovy rodinné sbírky.

"Cílem výstavy je zpříjemnit návštěvníkům a pacientům chvíle, které tady v nemocnice prožívají," řekl Pavel Schleufler, autor výstavy.

Autor vycházel především z knihy s názvem Praha za císaře pána. A najít v ní můžete na 140 fotografií právě z rodinné sbírky. Na výstavě spolupracovali emeritní profesor Pavel Pafko a přednosta 3. chirurgické kliniky Robert Lischke. Oba mají k umění silný vztah stejně jako autor výstavy.

"S panem prof. Pafkem byla spolupráce. On vybíral fotografie z té knížky, vybírali a dělali jsme popisky k těm fotkám společně, takže je to takové kolektivní dílo," řekl Pavel Schleufler.

Pavel Schleufler se fotografiemi z dob Rakousko-Uherska zabývá dlouhé roky. Pokračuje tak v rodinné tradici.

"To je i taková citová záležitost, tedy pečovat o ty skleněné desky, které tam jsou, aby se to uchovalo dál pro budoucí generace. O to mi vlastně jde," řekl Pavel Schleufler.

Výstava, která je takto laděná a poukazuje na hodnoty historického dědictví fotografie, potrvá až do konce roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu