• Načítám...
>

Suchdol je proti výstavbě nové ranveje na letišti

  • 9. srpna 2019,
  • 14:34,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Pražské letiště chce vybudovat novou paralelní ranvej. Ta by pravděpodobně sloužila k pouze k přistávání letounů. Podle prvních odhadů by se tak počet cestujících zvýšil o tři až čtyři miliony ročně. Proti záměru ale bojují některé městské části, nad kterými by letouny přímo prolétaly.

Reklama

Počet turistů v Praze razantně stoupá. Mnoho z nich do metropole přilétá letadlem. Jen za rok 2018 odbavilo Letiště Václava Havla kolem 17 milionů pasažérů. Tři až čtyři miliony cestujících navíc by se podařilo odbavit s novou ranvejí, která by se měla začít stavět v roce 2023.

"Ke stavbě máme platné stanovisko EIA o dopadech na životní prostředí a momentálně podnikáme také kroky k získání územního rozhodnutí," řekl Roman Pacvoň, tiskový mluvčí Letiště Václava Havla.

Z nové ranveje ale nejsou nadšené některé MČ, ve kterých by se letecký provoz výrazně podepsal na životě místních. Proti další ranveji dlouhodobě bojuje vedení MČ Praha - Suchdol. Letadla by tam totiž prolétávala přímo nad střechami obytných domů.

"My se samozřejmě z toho neradujeme. Budeme se bránit, děláme i jiné právní kroky, abychom tomuto šílenému projektu zabránili. Samozřejmě to ovlivňuje komfort života. Tady se v létě žije na zahradách, na dvorech, a to prakticky nemůže být možné," řekl Petr Hejl, starosta MČ Praha - Suchdol.

Nad Suchdol má být navíc rozšířeno ochranné hlukové pásmo, které povoluje letadlům překračovat zákonem stanovené limity hluku.

"Pokud jde o venkovní prostory, tak mohou být porušovány zákonem stanovené hlukové limity. Nicméně ty hlukové limity musí být dodrženy ve vnitřních prostorách domů a bytů," řekl Roman Pacvoň.

Letiště tak přijme opatření, aby byly vnitřní limity v pásmu dodrženy. Např. nechá na vlastní náklady ploše vyměnit místním okna nebo balkonové dveře za nové lépe těsnící.

anketa

Jak velké části Prahy - Suchdol se bude rozšíření ochranného hlukového pásma týkat zatím jasné není. Letiště chce ale příslušné úřady o svých rozvojových plánech informovat včas, aby v pásmu nevznikala další obytná výstavba a nerozšiřoval se tak počet obyvatel, které by nadlimitní hluk zasahoval.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu