• Načítám...
>

Zoo Praha slavila svátek slonů

  • 13. srpna 2019,
  • 2:43,
  • PRAHA,
  • Lenka Castillo

Velkolepý program k Mezinárodnímu dni slonů připravila Zoo Praha. Návštěvníci tak během oslavy mohli například vidět, jak si pražští sloni užívají venkovní koupel či dárek pro pobavení. Oslavu si nenechala ujít ani naše televize.

Reklama

Symbol štěstí - to je přece slon. Na oslavu těchto největších suchozemských savců uspořádala pražská Zoo speciální program.

"Mezinárodní nebo také světový den slonů má připomenout nejen existenci slonů, ale také to, že slonů dramaticky ubývá," řekl Pavel Brandl, kurátor savců.

Podle kurátora jsou jich ve zmapovaných oblastech jen asi stovky tisíc. Zejména slonům žijícím ve volné přírodě je svátek věnován, ale samozřejmě i těm chovaným v pražské Zoo. A jak takové chovatelské zázemí vypadá, měli možnost návštěvníci během oslavy vidět.

Stáje byly stavěny především tak, aby byly funkční, aby nic nenarušilo kontakt mezi nimi a chovatelem.

Nedílnou součástí běžné rutiny je například hygiena.

"Každé ráno jsou sloni myti vysotlakou pistolí, abychom každý centimetr kůže umyli," řekl Martin Kristen, chovatel slonů.

Jednou za čas je chovatelé myjí v bazénu. Sloni také každý den absolvují odběr krve, měření teploty či pedikúru a za to bývají odměňováni speciální snídaní s vitamíny. Jako býložravcům jim běžně stačí seno. Tady se pak zjišťuje jejich váha a jednou za měsíc a půl se jim nesmí zapomenout zkontrolovat kopyta. Součástí oslavy slonů byla i koupel a nechyběly ani dárky.

"Dostali papírové trubky, ve kterých byly schované pamlsky, zacpané senem, dostali speciální zmrzliny," řekl Pavel Brandl.

A toto jim popřáli návštěvníci.

anketa

Zoologická zahrada v Troji chová slony indické. V současné době jich má sedm.

"Já přeji slonům, aby na této planetě přežili s námi a vedle nás. Abychom tu přežili společně," řekl Pavel Brandl.

K přání se přidáváme i my. Zoo Praha totiž na jaře příštího roku navíc očekává narození dvou slůňat.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu