• Načítám...
>

Již pošesté se v Praze rozezněly flašinety

  • 13. srpna 2019,
  • 13:28,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Začátek srpna patří v Praze tradičně flašinetům. Národní muzeum tak i letos přichystalo mezinárodní setkání flašinetářů s názvem Flašinet žije! Kromě českých umělců přijeli hudebníci i z Německa, Rakouska nebo Francie.

Reklama

Flašinet žije! Tak se jmenuje festival flašinetářů, který se už pošesté uskutečnil v hlavním městě. Pro diváky byl připravený pestrý program.

"Uvidí spoustu flašinetů a hlavně uslyší spoustu různé hudby jak klasické, ale i modernější kousky," řekla Kamila Marešová, produkční Českého muzea hudby NM.

Festival je mezinárodní a tak na něj dorazila řada flašinetářů i z ciziny. 

"Letos je tu 15 flašinetářů. Máme nejvíce Čechů, za nimi jsou hned Rakušané, přijeli ale flašinetáři i z Německa, Slovenska, Slovinska a máme tady manželský pár i z Francie," řekla Kamila Marešová.

Jedním z českých zástupců na festivalu byl i flašinetář Patrik Pařízek.

"Já jsem se k hraní na flašinet dostal asi před 5 lety. Já se pořád věnuji starým hodinám a od toho to má blízko k těm hracím strojkům. A před několika lety jsem se poznal s naším prezidentem mechanické hudby, to je pan Bondra, a ten mi ukázal, jaké existuje spektrum těchto hudebních nástrojů a já jsem se do toho zamiloval a začal jsem vystupovat také," řekl Patrik Pařízek, flašinetář.

Ač se zdá, že je hraní na flašinet jednoduchou záležitostí, člověk se musí vyznat v rytmu. I samotných flašinetů je několik druhů.

"Ty nejstarší hrají z dřevěného válce, mají dřevěné píšťalky a pomocí otáčení toho válce se otevírají klapky a pouští se vzduch, který se tam do toho čerpá právě pomocí točení tou klikou. Pozdější principy už hrají z papírové ruličky, která je perforovaná. Tam už mohou být mnohem delší skladby. A úplně nejmodernější jsou flašinety ovládané elektronicky, takže tam máte skutečně píšťalky, ono to na ně ale dokáže hrát pomocí nějakého souboru, do kterého se naprogramuje ta skladba," řekl Patrik Pařízek.

S flašinetáři se můžete setkat na řadě nejrůznějších akcí nejen po Praze. Více se o nich a o tom kde hrají dozvíte na stránkách www.flasinet.cz.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu