• Načítám...
>

Nákladové nádraží čeká rekonstrukce

  • 13. srpna 2019,
  • 15:05,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

V letech 2021 - 2022 by se podle předpokladu pražského magistrátu mohlo začít stavět v areálu Nákladového nádraží na Žižkově. Tady by v budoucnu mohla vyrůst plnohodnotná čtvrť s nejméně 500 byty, základní školou a místem pro kulturní vyžití. Své sídlo by tu mohl najít i Národní filmový archív.

Reklama

V Praze probíhají intenzivní jednání o nové podobě Nákladového nádraží na Žižkově. Těch se účastní několik subjektů, které se podílí na stavbě nové čtvrti, která by tu měla vyrůst.

"V této chvíli je nádraží ve vlastnictví společnosti České dráhy. Je tam zároveň předkupní právo společnosti Žižkov Station Development. Nicméně jsme v intenzivních jednáních s několika subjekty. Jsou to České dráhy, Žižkov Station Development a Národní filmový archiv. My bychom byli rádi, aby tam vzniklo přirozené nové společensko-kulturní místo té dané lokality," řekl Jan Chabr, radní hl. m. Prahy.

Areál Nákladového nádraží by se mohl přeměnit na plnohodnotnou čtvrť. K dispozici by tu mělo být minimálně 500 nových bytů.

"Je to místo, které je opět v širším centru Prahy. Je to dnes nevyužívaný brownfield. Nákladové nádraží už neslouží svému účelu a je to výborné místo, kde může vzniknout nová čtvrť. Budou tam byty, kanceláře, škola, školka, park a vše na co jste z nových městských čtvrtí zvyklí a co byste očekávali, že by tam mělo být," řekl Marek Vácha, tiskový mluvčí IPR hl. m. Prahy.

Své místo by tu našla i nová základní škola nebo Národní filmový archiv.

"Národní filmový archiv by byl rád, kdyby v té čelní budově bylo jeho sídlo a byl zde umožněn i provoz jakési nové kulturní instituce artových kin," řekl Jan Chabr.

Nejdiskutovanějším tématem jednání je tramvajová doprava. Ve hře jsou 2 varianty propojení. 

"Řeší se, jestli tramvaj povede středem toho území skrze tu budovu, případně jestli povede okolo budovy. Obě varianty jsou možné. Teď právě proběhlo společné jednání ke změně územního plánu, který je potřeba pro to, aby tam vůbec něco mohlo vzniknout. Ta změna územního plánu počítá s oběma variantami, takže záleží na čem se město a MČ dohodnou," řekl Marek Vácha.

Podle předpokladu by se bytové domy y škola mohly začít stavět na přelomu roku 2021 a 2022.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu