• Načítám...
>

Vyšehradský hřbitov je častým cílem turistů

  • 13. srpna 2019,
  • 21:47,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Více než 500 významných osobností je pohřbeno na Vyšehradském hřbitově. Z toho důvodu patří toto místo mezi vyhledávané turistické cíle. Hřbitov je součástí Národní kulturní památky Vyšehrad.

Reklama

Počátek historie pohřbívání na Vyšehradu se podle archeologických nálezů datuje k 11. a 12. století. Nejzásadnějším obdobím pro rozvoj hřbitova byla ale doba po roce 1860.

"Kdy v rámci obrozeneckého hnutí vznikla mimo jiné i společnost Svatobor a začalo se hledat místo pro tzv. Národní hřbitov a tím byl zvolen Vyšehrad. Jedná se stále o živý hřbitov, kde jsou neustále nově pohřbíváni další a další zesnulí," řekla Oldřiška Dvořáčková, tisková mluvčí Správy pražských hřbitovů.

Hřbitov s přibližně 1200 hroby je součástí Národní kulturní památky Vyšehrad. Pohřbeni tu jsou například Božena Němcová, Ema Destinová nebo Bedřich Smetana.

"Je to místo posledního odpočinku pro více než 500 významných osobností z našeho života," řekla Oldřiška Dvořáčková.

Dalších 56 osobností připomíná hrobka Slavín.

"Vyšehradský hřbitov je často zaměňován s pojmem Slavín. Tady bych ráda uvedla, že Slavín není areál tohoto hřbitova. Slavín je ta významná hrobka v čele Vyšehradského hřbitova," řekla Oldřiška Dvořáčková.

Právě díky tomu patří Vyšehradský hřbitov mezi často vyhledávané turistické cíle.

"Je to velmi frekventované místo a samozřejmě i Správa pražských hřbitovů nabízí také minimálně jednou za měsíc komentovanou procházku po tomto hřbitově," řekla Oldřiška Dvořáčková.

Správa pražských hřbitovů proto vydala informační leták s hroby nejvýznamnějších osobností. Ten je spolu s dalšími k vyzvednutí v infocentru na Olšanských hřbitovech.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu