• Načítám...
>

Povodně nepřežilo 134 zvířat z pražské ZOO

  • 15. srpna 2019,
  • 1:49,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Velká voda v roce 2002 zaplavila také celou spodní část zoologické zahrady. Její zaměstnanci museli narychlo evakuovat stovky zvířat. I přes veškerou snahu nakonec katastrofu nepřežilo 134 z nich.

Reklama

"Byl to životní zážitek velice silný a byla to taková apokalyptická vize," řekl Petr Velenský, pamětník povodní, kurátor plazů.

"Dnes z těch vzpomínek spíše zůstává směs příběhů a emocí, fakta už se trochu smazávají. Pro nás to byla samozřejmě obrovská katastrofa," řekl Pavel Brandl, pamětník povodní, kurátor savců.

Takhle po 17 letech vzpomínají někteří zaměstnanci pražské Zoologické zahrady na ničivé povodně z roku 2002. Tehdy voda zaplavila spodní část zoo až do výšky 6 metrů.

"My jsme neměli tu přesnou informaci, jak veliká úroveň vody přijde. Začali jsme už den předem evakuovat některá zvířata z těch nejníže položených částí zoologické zahrady, kde ten předpoklad záplavy byl. Pak přišla realita, která byla diametrálně odlišná a stěhovali jsme úplně celý spodek Zoologické zahrady," řekl Pavel Brandl.

Evakuováno tehdy bylo přes 1100 zvířat od drobného ptactva až po velké savce.

"Na raftech jsme stěhovali gorily, bylo to nesmírně náročné, protože jsme je uspávali a bylo to nestandardní. Než jsme uspali poslední zvíře ve skupině, tak se nám zase první budilo, takže nakonec nám nezbývalo nic jiného, než jít mezi ta zvířata polouspaná, přidržet si je pádly od raftů, dopíchávat další anestetika. Potom spouštění z věže těch těžkých goril na rafty bylo také velmi rizikové. Vzhledem k velikému proudu byla riziková i celá ta cesta," řekl Pavel Brandl.

Zvířata byla evakuována do provizorních prostor, odkud následující den putovala do dočasných domovů v jiných zoologických zahradách. 134 zvířat povodně nepřežilo, většinou se jednalo o ptáky, výjimkou ale nebyla ani velká zvířata. Téměř celá Evropa pak sledovala příběh lachtana Gastona, kterého proud vody odnesl až za hranice Česka.

"Lachtany vyplavila ta voda z jejich bazénu a oni se snažili zoufale udržet a zůstat tady. Samičkám, které jsou lehčí a obratnější v tom proudu, se v zásadě dařilo držet se poblíž a nakonec jsme je sesbírali z blízkého okolí. Těžký a veliký samec podlehl tomu proudu," řekl Petr Velenský.

Gaston byl nalezen 19. srpna roku 2002 v Německu. Při následném převozu do Prahy ale na následky obrovského stresu, únavy a vyčerpání umírá. Pražská Zoologická zahrada stále není dostatečně zajištěna proti povodním. Podle magistrátu by se ale toto mohlo v následujících letech zlepšit. Ošetřovatelé a vedení zoo tak s obavami sledují oblohu při každém větším dešti a doufají, že se situace z roku 2002 nebude opakovat.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu