• Načítám...
>

Jaroslav Němeček zasadil mišpuli

  • 15. srpna 2019,
  • 10:53,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Legendární komiks pro děti Čtyřlístek stejně jako trojská botanická zahrada slaví letos 50 let od svého vzniku. I díky tomu byl další osobností, která zasadila v botanické zahradě rostlinu, autor Čtyřlístku Jaroslav Němeček. Ten zasadil mišpuli obecnou.

Reklama

Už 97 osobností zasadilo v pražské Botanické zahradě strom nebo jinou rostlinu v rámci projektu Kořeny osobností. Aktérem posledního sázení by ilustrátor a autor legendárního Čtyřlístku - Jaroslav Němeček.

"Naším cílem je propagovat vzácné rostliny skrze významné osobnosti českého kulturního života. A právě proto padlo jméno pana Němečka, který si zde symbolicky vysadil mišpuli obecnou, která mimo jiné zrcadlí to jméno jedné z postaviček," řekl Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

A právě podle mišpule dostal Mišpulín jméno. Jak Jaroslav Němeček přiznává, za toto pojmenování může jeho žena.

"Nakreslil jsem ty první figurky, první příběh, a vymýšleli jsme společně jejich jména. A ten poslední zůstal beze jména. A s tím přišla Lucinka, že má takové fousky po stranách, což je přesně to samé, jako má mišpule ty plody. Tak jsem si řekli, že se bude jmenovat Mišpulín," řekl Jaroslav Němeček, autor Čtyřlístku.

"Po mišpuli jsme si jako děti hrávali, byl to ohromný košatý strom, takový deštník, takže když pršelo, vůbec nám to nevadilo a hráli jsme si dál. Tam jsem měla partu dětí a bylo to v naší krásné zahradě, bylo to moje dětství, takže na to hrozně ráda vzpomínám," řekla Lucie Němečková, manželka Jaroslava Němečka.

A co je tedy mišpule obecná za strom?

"Je příbuzná jabloním. Řadu let byla v českých zemích velmi oblíbená, nicméně v posledním století zaznamenala úpadek. V současné době je ale její pěstování takovou renesancí její původní slávy. Pochází z Malé Asie," řekl Bohumil Černý.

Plody mišpule jsou jedlé, ale až po přemrznutí a změknutí. Mají specifickou hruškovou chuť a jsou známé i pro své zdravotní účinky.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu