• Načítám...
>

Záchranná stanice pomáhá zraněným zvířatům

  • 15. srpna 2019,
  • 15:51,
  • PRAHA,
  • Redakce

Poštolky, ledňáčci nebo také vlaštovky nacházejí útočiště v Záchranné stanici hlavního města v Praze i během léta. Momentálně k vzácným pacientům patří i křepelka polní, která je zákonem chráněná a v naší metropoli se vyskytuje velmi výjimečně. Navíc už v příštím roce by náročná péče o nemocné opeřence mohla probíhat v nově zrekonstruovaných prostorech.

Reklama

Záchranná stanice hl. m. Prahy je stále vytížená i na konci prázdnin. Po vlně veder, která trápila mnohé živočichy, přijímá stále nové zvířecí pacienty.

"Momentálně tady máme v péči asi 800 živočichů s tím, že za celé léto jsme jich přijali asi 2 tisíce, část z nich už je ale samozřejmě vypuštěna zpět do přírody, takže teď léčíme asi 800 živočichů," řekla Zuzana Pokorná, vedoucí ošetřovatelka.

Starají se tady o všechny, kteří to potřebují. Aktuálně je o i chráněná křepelka nebo další druhy ptáků, jako je poštolka, malé labutě či jiřička.

"Ta jiřička má určitě před sebou minimálně 2 týdny péče, protože je opravdu maličká. Budeme pak muset najít nějaké hejno, kam jí vypustíme, protože my jí tu moc nemůžeme naučit lovit. Naštěstí máme našeho ornitologa, který ví kde jsou, a už máme vytipované lokality. Takže pak to mládě, které už umí létat ale ještě není úplně samostatné, vypouštíme do toho hejna," řekla Zuzana Pokorná.

Někteří tady zůstávají několik týdnů nebo až rok. Stále platí, že péče o taková zvířata není vůbec jednoduchá a mnohdy časově velmi náročná.

"Pokud přijdou úplně malá mláďata, dávají se nejdříve do inkubátoru, protože potřebují vysokou teplotu. Úplná holátka opravdu 35 stupňů nebo i více a odchovávají se podle toho, jestli jsou hmyzožraví nebo semenožraví. Buď jim dáváme moučné červy a potřebují k tomu ještě vitamíny, doplňky stravy, nebo máme speciální kašičku právě pro ty semenožravé ptáky, které odchováváme," řekla Eliška Bartošová, ošetřovatelka.

Aktuální situace zařízení už nevyhovuje tak náročnému provozu, který nepolevuje ani v létě. Proto je v plánu modernizace.

"Příští rok se začne budovat nové zázemí pro tu záchrannou stanici, protože tu teď fungujeme v dost provizorních podmínkách. Vůbec to neodpovídá té potřebě, protože my přijmeme ročně 4 700 zvířat, což bylo vloni, letos to určitě nebude méně. Takže těch zvířat je moc a potřebujeme na to mít zázemí," řekla Zuzana Pokorná.

V případě, že najdete zvířata, která budou potřebovat pomoc zdejších pracovníků, stačí se se stanicí telefonicky spojit.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu