• Načítám...
>

V Ládví se staví nové výzkumné pracoviště

  • 15. srpna 2019,
  • 16:07,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Pochopit procesy v moderních materiálech a nanostrukturách a vyvíjet nové materiály, součástky a aplikace pro oblasti techniky, energetiky nebo lékařství. To bude cílem výzkumného centra, které se začíná stavět v areálu Fyzikálního ústavu Akademie věd na pražském Ládví.

Reklama

Slavnostním poklepáním na základní kámen začala v Ládví stavba nového výzkumného centra Fyzikálního ústavu Akademie věd.

"Ten pavilon, který se tady staví, bude samozřejmě domovem pro spoustu velmi cenných přístrojů a velmi kvalifikovaných vědeckých pracovníků. A ten obor fyziky pevných látek se sice zdá, že je to něco vzdáleného, ale není, protože třeba věci, které se týkají fotovoltaiky nebo LED osvětlovacích těles, to vše jsou výsledky výzkumů ve fyzice pevných látek. Navíc je to obor, který se velmi dramaticky rozvíjí a obor, kde je velice krátká doba mezi využitím výsledků základního výzkumu," řekla Eva Zažímalová, předsedkyně Akademie věd ČR.

Zhruba třetinu pracovníků Fyzikálního ústavu tvoří zahraniční vědci. A podle ředitele je ústav na světové úrovni.

"Budou se tam vyvíjet třeba nové materiály, funkční materiály, které nějak reagují na teplotu nebo jiné fyzikální parametry. Budou se tam vyvíjet nové efektivnější materiály určené pro přeměnu energie, budou se vyvíjet nové metody vytváření výkonnějších a energeticky úspornějších počítačů a podobně," řekl Michael Prouza, ředitel Fyzikálního ústavu AV ČR.

Nejen vybavením, ale i z architektonického hlediska, bude nová budova Fyzikálního ústavu velmi zajímavá.

"Je to vlastně velmi komplikovaná věc zabalená do něčeho velmi jednoduchého. Snažíme se tomu přiznat to, že je to industriální se spoustou laboratoří a technických prostorů, které např. nemohou mít uvnitř denní světlo, takže spousta těch prostorů je buď v podzemí nebo napůl v podzemí. A proto možná i z vizualizací vidíte, že tam není tolik okenních prostor. Bude tam příjemný vstup schodištěm a uprostřed bude atrium, které bude přinášet světlo doprostřed," řekla Viktorie Součková, ředitelka studia Bogle Architects.

V novém výzkumném centru Fyzikálního ústavu vznikne až 30 laboratoří. Dokončené by mělo být v březnu 2021.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu