• Načítám...
>

V Praze se usídlili exotičtí ptáci

  • 16. srpna 2019,
  • 20:43,
  • PRAHA,
  • Redakce

Leskoptev purpurová, tangara plavá, neoféma tyrkysová nebo nandej černohlavý. O čem mluvím teď určitě vědí milovníci exotických ptáků. A určitě zaplesají, když jim povíme, že všechny tyto ptáky pohromadě teď najdou v Praze.

Reklama

Návštěvníci skleníků Přírodovědecké fakulty UK se mohou rázem ocitnou v amazonském pralese, střední Africe, Asii nebo Austrálii. Právě z těchto míst totiž pocházejí ptačí exempláře nedávno otevřené výstavy exotického ptactva. Některé z nich jsou velmi vzácné, např. takový strdimil.

"Strdimilové jsou drobní ptáci, jsou krásně pestře zbarvení, specializovaní na příjem nektaru. Většina druhů pochází z Afriky, některé druhy i z Asie a Austrálie," řekl Ladislav Žoha, předseda Spolku klubu přátel exotického ptactva. 

Jako jedni z mála umí téměř zastavit ve vzduchu a snášet se tak nad květy, ze kterých sají nektar. Na slunci se jim mění zbarvení peří.

"Kromě celé skupiny strdimilů tady najdete velice vzácné nektarožravé květomily modré z jižní Ameriky. Najdete tady 4 druhy tangar, což jsou zase plodožraví pěvci z jižní a střední Ameriky. A poté tady najdete velice vzácného kakadu havraního, což je jeden z největších černých druhů kakadu, který pochází z centrální Austrálie," řekl Ladislav Žoha.

"Ptáci, kteří jsou na výstavě tady u nás, jsou převážně z chovů buď z chovatelských stanic, nebo tady máme ze Zooparku Zájezd ty strdimily. A i toho kakadu havraního," řekla Aneta Vychytilová, chovatelka a ošetřovatelka ptáků.

Některé z drobnějších ptáků si lidé mohou pořídit i domů.

anketa

Výstava exotického ptactva potrvá ve sklenících Botanické zahrady UK v Praze 2 do 1. září.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu