• Načítám...
>

Psouni mají novou expozici

  • 19. srpna 2019,
  • 2:55,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Návštěvníci Zoo Praha mohou obdivovat psouny prériové v jejich nové a větší expozici. Ta se nachází za výběhem bizonů v horní části zoo. V expozici je celkem 14 psounů, 7 samců a 7 samiček.

Reklama

Slavnostním přestřižením pásky byla otevřena nová a větší expozice psounů prériových v pražské Zoologické zahradě.

"Psouni jsou samozřejmě v pražské Zoo Praha chováni už velmi dlouhou dobu a za tu dobu se několikrát stěhovali. Co si pamatuji, tak byli původně ve výběhu bizonů. Potom se začali šířit do dalších výběhů a přestěhovali se dolů do prostoru, kde se teď staví expozice Austrálie. Ta stavba je také důvodem, proč se zase vrátili sem," řekl Miroslav Bobek, ředitel Zoologické zahrady hl. m. Prahy.

Podkopání teď ale u psounů nehrozí, brání jim v tom obvodové zdivo. Navíc je pod substrátem kovová síť.

"Psoun prériový je zemní veverka a hloubí velmi dlouhé nory. Mohou být až 3 metry hluboké. Délka těch nor je až 15 metrů a vytváří obří kolonie. Někdy třeba až na 35 kilometrech," řekl Pavel Brandl, kurátor savců Zoologické zahrady hl. m. Prahy.

Pražská Zoo se při budování nové expozice inspirovala severoamerickou prérií.

"Stálo to 1, 5 milionu korun. Čekáme, že nám ta výsadba nějakým způsobem povyroste, takže to není jen o tom samotném betonovém výběhu. Máme tady 14 jedinců, je to 7 samečků a 7 samiček, tudíž to máme i genderově vyvážené. Máme je tady pár dnů a už si hrabou nory, takže to jsou velice pracovitá zvířátka," řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Mláďata ve výběhu ale očekává kurátor Pavel Brandl až příští rok na jaře.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu