• Načítám...
>

Vojenská policie zajišťuje i bezpečnost lidí

  • 19. srpna 2019,
  • 13:23,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Pod vojenskou policii spadá mnohem více činností, než se jeví. Na starosti má policejní ochranu ozbrojených sil, vojenských objektů, vojenského materiálu a ostatního majetku státu, s nímž hospodaří ministerstvo obrany. Seznámit se blíže s jednotlivými útvary je velmi obtížné. Náš štáb proto navštívil den otevřených dveří, který se koná z pravidla jednou za rok.

Reklama

Vojenská policie byla zřízena v roce 1991. Její hlavní velitelství se nachází v Praze 6 v Rooseveltově ulici. V roce 2016 získala pravomoc samostatně vyšetřovat některé trestné činy související s armádou nebo ministerstvem obrany.

Provádí policejní ochranu ozbrojených sil, objektů a majetku. Vojenská policie jako taková se zaměřuje na oblast kriminální služby, vyšetřování trestných činů, šetření přestupků. Dále máme veliké schopnosti v oblasti dopravní a pořádkové služby, ochranné služby, jednou z našich činností je například pana ministra obrany, chráníme důležité objekty," řekl Miroslav Murček - náčelník Vojenské policie ČR.

Kromě toho disponuje útvary, které se zaměřují na speciální činnosti. K nim například patří psovodi, kteří prohledávají letiště a jiné prostory, které navštěvují zahraniční delegace politiků nebo významné osobnosti. Čtyřnozí kolegové dokáží vyčenichat jakoukoliv skrytou zbraň, munici či nastraženou nálož.

"Jsou různé způsoby, jak to lidé zkouší zamaskovat, různé bedny, krabice, kufry, pod zem zkouší zakopávat některé věci, maskují to různým kořením a tak dále. Toto vše je ten pejsek schopný eliminovat, protože si ten pach dokáže rozložit na jednotlivé složky. Dá se říci, že tyto věci je opravdu zbytečné zkoušet dělat," řekl Pavel Kuliha - psovod VP ČR.

Nedílnou součástí vojenské police je útvar pyrotechniků, který je vybaven nejmodernějším zařízením a sofistikovanými ochrannými prostředky. Mezi ně patří například robot Teodor likvidující miny nebo kanón Ryčmond, který pomocí vodního paprsku rozstřelí nálože na dálku. Při těchto akcích jsou pyrotechnici chráněni speciálním oblekem, který disponuje vlastní klimatizací.

"Výrobce nám garantuje, že se tomu pyrotechnikovi nemá nic stát," řekl Ladislav Valenta - inspektor pyrotechnického stanoviště.

V arzenálu Vojenské policie nechybí ani mobilní vozy vybavené rentgenem zavazadel či body scenerem.

"Tohle zařízení se používá nejen na letišti, ale může se využívat na různých konferencích a nějakých odborných shromážděních, kde jsou nějaká větší bezpečnostní opatření a je potřeba, aby všichni lidé, kteří tam vstupují do nějakých jednacích místností nebo hal, byli zkontrolováni," řekl Vladimír Markan - zástupce náčelníka ochrany letiště.

Vojenská policie má nyní 1200 příslušníků, kteří slouží nejen na našem území, ale i v zahraničí. V současné době pořádá nábory a plánuje posílit řady nejen aktivních záloh, ale i profesionálů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu