• Načítám...
>

V Praze jsou desetitisíce volných hrobů

  • 12. srpna 2019,
  • 14:20,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Až třicet procent hrobů ve správě Pražské správy hřbitovů nemá své nájemníky. Zájemci si tak mohou hrobová místa pronajmout. Zatímco u malých urnových hrobů se pohybuje cena kolem 3 až 4 tisíc na deset let, cena za velký hrob se pohybuje kolem 7 tisíc za deset let.

Reklama

V hlavním městě jsou desítky tisíc starých hrobů, o které se nikdo nestará. A právě tyto hroby se využívají jako nová hrobová místa.

"My, jako správci 29 hřbitovů, což je lehce nadpoloviční většina v Praze, disponujeme zhruba 30 % hrobových míst bezplatných nájemních smluv. A to v reálu představuje, že můžeme nabídnout zájemcům až 70 tisíc volných hrobových míst, které si mohou znovu pronajmout," řekla Oldřiška Dvořáčková, tisková mluvčí Správy pražských hřbitovů.

V tomto případě jde o hroby, u kterých vypršely nájemní smlouvy a uplynula i zákonná lhůta, která trvá 1 rok.

"A další 3 roky se potom ze zákona čeká na to, zda si vlastník hrobového zařízení, což jsou ty kameny nebo kříže na hrobech, toto zařízení odveze nebo odstraní. Nestane-li se tak, stávají se majetkem hl. m. Prahy a my jako správce s nimi disponujeme. Můžeme tedy nabídnout hrobová místa, na kterých se to hrobové zařízení nachází. A samozřejmě také zajistit a zprostředkovat odprodej toho hrobového zařízení, které je na tom místě," řekla Oldřiška Dvořáčková.

Zájemci o hrobové místo by si měli domluvit schůzku na hřbitovní správě, kde chtějí hrob.

"Tam se s vedoucím hřbitovní správy domluví na tom, ve které lokalitě by měl zájem o jaký typ hrobového místa a zařízení. Zda malý urnový hrob nebo hrob větší, který je určený pro pohřbívání v rakvi. Může samozřejmě i vytipovat lokalitu a pokud v tom oddělení nebo v té lokalitě ta volná hrobová místa jsou, tak na té schůzce mu je nabídnuto několik takto opuštěných hrobových zařízení a míst," řekla Oldřiška Dvořáčková.

Následně je mu hrobové zařízení odprodáno za cenu, kterou určí znalec. Ta se může pohybovat od nuly až po několik desítek tisíc korun v případě velkých žulových hrobů. Cena pronájmu hrobového místa se pak liší podle velikosti.

"Pronájem normálního hrobového místa je částka zhruba okolo 7 tisíc na 10 let. U malého metrového urnového hrobu okolo asi 3,5 tisíce na 10 let," řekla Oldřiška Dvořáčková.

V rámci hlavního města prakticky nenajdete žádné prvohroby, tedy hrobové místo, kde ještě žádný hrob nebyl kopán.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu