• Načítám...
>

Boj proti plavební komoře stvrdilo memorandum

  • 16. srpna 2019,
  • 14:56,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Zástupci magistrátu a Prahy 1 a Prahy 5 podepsali memorandum proti výstavbě nové plavební komory u Dětského ostrova na Smíchově. Zavazují se v něm, že využijí všechny zákonné prostředky, aby stavbě zabránili.

Reklama

Podpisem pod memorandum zpečetilo svoji spolupráci hlavní město s Prahou 1 a Prahou 5. Společně budou bojovat proti nové plavební komoře u Dětského ostrova. Důvodů je hned několik.

"Zásadní je ten problém s tím, že výstavba plavební komory by měla vést k dalšímu navýšení turismu v této části. A druhá věc je samozřejmě ta ekologická zátěž, kterou by přineslo to zvýšení lodní dopravy," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

"Při výstavbě této plavební komory mezi Šítkovským a Staroměstským jezem, kdy je zde celkem klidná hladina, rekreace pro Pražany, kde dnes Pražané a návštěvníci Prahy jezdí na šlapadlech, je to místo s výhledem na Hradčany, na Petřín, na Karlův most, je pro nás zásadní, aby to zůstalo i nadále takto osobité a v tomto duchu," řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Podle náměstka Hlubučka je především ekologická zátěž centra Prahy už teď obrovská.

"Centrum hlavního města je po Ostravsku druhé nejvíce znečištění ovzduší v celé republice. V současné době nám na Vltavě jezdí asi 50 parníků. Je to asi jako kdyby vám 50 nákladních vozů neustále kroužilo centrem města," řekl Petr Hlubuček.

Vodoprávní úřad minulý týden povolil stavbu plavební komory u Dětského ostrova a samosprávy nyní připravují proti tomuto rozhodnutí odvolání k Ministerstvu zemědělství.

"To odvolání budou podávat městské části a za hlavní město to bude IPR, kde tedy budou použity argumenty z oblasti ekologie, hlukové zátěže, nadměrného turismu a další, kterými se budeme snažit přesvědčit ministerstvo o tom, aby to odvolání dopadlo v neprospěch té plavební komory," řekl Zdeněk Hřib.

Pokud by odvolání neuspělo, hlavní město je proti této komoře odhodláno bojovat i jiným způsobem.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu