• Načítám...
>

Adoptovat hrob významné osobnosti může každý

  • 19. srpna 2019,
  • 16:39,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Na 360 hrobů slavných osobností je zapojeno do projektu adopce významných hrobů. Zhruba již 200 hrobů má své adopční nájemce, další desítky hrobů zemřelých osobností z řad herců, sportovců nebo vědců ale na své mecenáše teprve čeká.

Reklama

Projekt adopce významných hrobů spustila Správa pražských hřbitovů v červenci 2013 a do projektu se již zařadilo 360 hrobů významných osobností. Tyto hroby se ocitly v ohrožení, protože neměly platné nájemní smlouvy a zároveň nebyly peníze na jejich opravu. A tak reálně hrozilo, že by mohly zaniknout.

"Proto jsme šli cestou, že jsme se rozhodli hledat dobrovolníky, kteří by měli takový vztah k těm osobnostem, že by byli schopni tyto opravy zafinancovat. A musím říct, že za těch skoro 6 let fungování projektu se nám to povedlo už ve více než 200 případech. Typickým příkladem je třeba malíř Jansa spolu s jeho slavnou dcerou archeoložkou a jejím životním druhem," řekla Oldřiška Dvořáčková, tisková mluvčí Správy pražských hřbitovů.

Počty hrobů významných osobností, které jsou do projektu zapojeny, se budou nadále zvyšovat. Aby se hrob dostal k adopci, musí splňovat několik podmínek.

"Tím prvním je, že se musí jednat o hrob, který je v souladu se zákony opuštěný, nevážou se k tomu žádné majetkoprávní vztahy. Pak následují ty 3 další hlavní podmínky. Buď se jedná o významné umělecké nebo architektonické dílo, co se náhrobku týká. Nebo se jedná o osobnost, jejíž dílo a odkaz je dohledatelný. Třetí možnost je případ, kdy se jedná o hrob jakéhokoliv člověka, po jehož adopci si někdo zažádá a máme-li garanci, že skutečně o ten hrob bude někdo pečovat, tak i takového člověka zařazujeme do projektu adopce," řekla Oldřiška Dvořáčková.

80 % adopčních nájemců je z řad obyčejných občanů, kteří mají vztah k dílu a osobnosti zemřelých. O hroby se ale zajímají i rodné obce nebo např. Československá obec legionářská. Ta má adoptovaných hrobů hned několik.

"Do současné doby to bylo 7 hrobů, které právě byly neobsazené, byly to vojenští hrdinové prvního a druhého odboje. První hroby byly poměrně zachovalé, takže nepotřebovaly velkou péči, nicméně jinak tomu bylo např. u hrobu Čeňka Klose, který měl na svém hrobu velkou pískovcovou sochu. Tam skutečně šlo o velké restaurátorské zásahy, takže tam to byly investice v řádu desítek tisíc. Nicméně nám jde především o to, aby ta hrobová místa byla zachována v tom stavu, v jakém jsou, i pro další generace," řekl Jiří Charfreitag, tajemník projektu Legie 100.

Pokud byste chtěli nějaký hrob adoptovat nebo se chcete dozvědět více o projektu adopcí, stačí se podívat na stránky www.hrbitovy-adopce.cz.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu