• Načítám...
>

Praha si připomněla srpnové události 1968

  • 21. srpna 2019,
  • 17:05,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

U příležitosti výročí srpnových událostí roku 1968 byla uctěna památka obětí sovětské invaze. Uctít památku obětem sovětské okupace přišla řada státníků, známých osobností či pamětníků.

Reklama

Tak vypadaly jedny z nejtragičtějších okamžiků naší novodobé historie - tanky a vojáci v ulicích, srpen 1968. Od invaze a okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy letos uplynulo 51 let. Pietní akce se konaly v různých koutech Česka. Desítky lidí si tyto události připomínaly tradičně také před budovou Českého rozhlasu.

"Události 21. srpna 1968 je pro nás myslím důležité připomínat, abychom si připomněli to, že tady máme svobodu a demokracii a také to, že i v dnešní době musíme neustále čelit určitým fake news, určité dezinformaci," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Invaze vojsk do Československa si vyžádala desítky životů. Některé zdroje uvádí kolem 108 mrtvých, stovky dalších pak utrpěly vážná zranění. 

"Myslím si, že je mnoho těch, kteří to nezažili a kteří vyrůstají a je to věc, kterou je nutné předávat dalším generacím. A pro mě je to i úcta k těm, kteří bojovali za svobodu a padli," řekl Jaroslav Šolc, místostarosta MČ Praha 2.

Uctít památku padlých a připomenout si srpnové událost 1968 přišla také řada pamětníků.

"21. jsem běžela, když jsem slyšela co se stalo, že jsme obsazeni, Vinohradskou ulicí a tady bylo jedno vojenské auto za druhým a tanky. A ve vchodu u rozhlasu stál kordón esenbáků a když jsem se prokázala, že jsem zaměstnankyně, tak řekli, že mohu jít a ať se nebojím, že je tam nepustí," řekla Marie Šímová, bývalá pracovnice Českého rozhlasu.

Připomínkové akce se konaly nejen před Českým rozhlasem ale i na několika dalších místech v Praze.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu