• Načítám...
>

Tunel Blanka čelí stovce reklamací

  • 21. srpna 2019,
  • 17:15,
  • PRAHA,
  • Redakce

Tunelový komplex Blanka po uvedení do provozu v září 2015 čelí celkem 136 reklamacím. Řadu z nich už hlavní město vyřešilo, některé z nich jsou ale fakticky nevymahatelné. Je takto vysoký počet reklamací obvyklý a mohly zjištěné závady ohrozit bezpečnost provozu? Více se dozvíte v reportáži!

Reklama

Tunelový komplex Blanka byl dokončen v roce 2015. Kromě loňské poruchy bezpečnostního systému, kvůli které musel být tunel dočasně uzavřen, byl provoz Blanky bezproblémový. I tak se na stole úředníků objevilo celkem 136 reklamací.

"Do této doby bylo vyřízeno 123 z nich a zbývá tedy dalších 13 vyřídit. 12 z nich je u ČKD Praha DIZ, která je od 2. června 2016 v insolvenci," řekl Tadeáš Provazník, tiskový mluvčí Magistrátu hl. m. Prahy.

Právě tato část reklamací je z důvodu insolvence společnosti fakticky nevymahatelná. Na první pohled vysoký počet reklamací ale není podle osloveného statika nic neobvyklého a u takto rozsáhlé stavby je prakticky nemožné, aby byl celý projekt zcela bez závad.

"Vzhledem k tomu, jaký investiční rámec se u tunelu Blanka jedná, který je v desítkách miliard korun, není tento počet reklamací nějak překvapující," řekl Václav Losík, statik.

"Těžko se hodnotí, jestli je to běžné nebo není, protože tato stavba byla hodně specifická, bylo tam hodně změn v dokumentaci a podobně," řekl Tadeáš Provazník.

Zjistit přesné znění jednotlivých reklamací by bylo ze strany magistrátu na důkladný rozbor. Podle statika by ale mělo jí zejména o tyto problémy.

"Netěsnosti hydroizolace, většinou se jedná o stavebně technické poruchy. Nejedná se o žádné konstrukční poruchy, není známo, že by tady vznikaly trhliny nebo nějaké viditelné poruchy," řekl Václav Losík.

Tunel Blanka se během výstavby potýkal s řadou komplikací. Např. s propadem zeminy v parku Stromovka. I kvůli tomu se původní termín dokončení stavby z roku 2011 protáhl až na září roku 2015 a místo původních 17 miliard vyšel na finálních 40 miliard korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu