• Načítám...
>

Praha připravuje obnovu Průmyslového paláce

  • 21. srpna 2019,
  • 17:27,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Praha získala povolení na opravu a dostavbu Průmyslového paláce. Jeho levé křídlo zničil požár v roce 2008. Nyní vedení města odhaduje začátek oprav na příští rok. Odhadovaná cena rekonstrukce je 1,25 miliardy korun.

Reklama

Pražský magistrát získal stavební povolení na dlouho plánovanou dostavbu a rekonstrukci Průmyslového paláce. Dominanta holešovického Výstaviště se tak konečně dočká obnovy.

"V tuto chvíli máme pravomocné stavební povolení a na podzim tohoto roku bychom chtěli vytvořit prováděcí dokumentaci, která by obsahovala mimo jiné rozpočet na tuto stavbu. A na základě toho by potom bylo vyhlášeno výběrové řízení na zhotovitele," řekl Tadeáš Provazník, tiskový mluvčí Magistrátu hl. m. Prahy.

Samotné práce by pak podle vedení radnice měly začít příští rok.

"My máme optimistický předpoklad, že by ty stavební práce mohly trvat přibližně 2 roky. Tento předpoklad ještě ale budeme upřesňovat v průběhu podzimu," řekl Pavel Vyhnánek, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Projekt úprav paláce se snaží co nejvíce zachovat stávající podobu stavby. Ta vychází z původního návrhu z roku 1891 a z přestavby ze začátku 50. let minulého století. I tak se ale Pražané mohou těšit na novinku.

"Chceme aby se přední část propojila se zadní částí Průmyslového paláce, tedy by se vybudoval podchod mezi přední a zadní částí a dále také chceme dostavit gastro pavilon," řekl Tadeáš Provazník.

Levé křídlo Průmyslového paláce zničil v roce 2008 požár. A kdo by čekal, že spory o odškodnění už budou u konce, je na omylu. Praha se kvůli tomu stále soudí s firmou Incheba, která měla areál dlouhodobě pronajatý.

"S tou následnickou společností společnosti Incheba se soudíme o miliardu korun. Ale ten předpoklad je, že uspějeme v tom sporu, ale bohužel ta společnost už de facto nic nevlastní, takže je velice nepravděpodobné, že bychom něco reálně vysoudili," řekl Pavel Vyhnánek.

Odhadovaná cena rekonstrukce Průmyslového paláce je 1,2 miliardy korun. Podle vedení radnice se nakonec ale částka vyšplhá ještě výš. Jasno o ceně by mělo být podle náměstka primátora Pavla Vyhnánka příští rok.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu