• Načítám...
>

Knihovna má nový systém půjčování

  • 21. srpna 2019,
  • 20:14,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Ústřední městská knihovna se otevře v příštím týdnu a pro čtenáře si připravila novinku. Při půjčování knih už totiž nebudete potřebovat knihovníka, který vám načte čárový kód knihy. Nově se totiž knihy budou půjčovat pomocí čipů a samoobslužných pultů.

Reklama

26. srpna se skoro po 2 měsících otevírá Ústřední městská knihovna na Mariánském náměstí. Pro návštěvníky je připravena jedna velká novinka.

"Přecházíme na technologii RFID, neboli radiofrekvenční identifikace, kdy dochází k tomu, že už se knížka do systému nenačítá přes čárová kód ale pomocí radiových vln. V každém dokumentu je vlepený čip," řekl Jan Stejskal, projektový manažer.

Nově si tak nebudete půjčovat knihy přímo u knihovníka, ale pomocí samoobslužných pultů, které mohou připomínat např. samoobslužnou pokladnu v supermarketu. Jejich ovládání je ale mnohem jednodušší.

"Načte svůj čtenářský průkaz, položí knihy na zobrazené místo. To zařízení vás i navádí kam to máte položit. Jen si zkontrolujete, že všechny knihy se vám načetly, vytisknete si výpis půjčených knih, případně si ho zašlete emailem, a to je vše," řekl Jan Stejskal.

Nemusíte tak skenovat čárový kód a půjčení, jak jsme si sami vyzkoušeli, trvá jen několik vteřin.

"Začínáme s Ústřední knihovnou, kde tato zařízení budou 4 s tím, že dále se pak budou rozšiřovat do dalších zhruba 12 poboček do konce roku. A v příštím roce to bude v celé síti," řekla Lenka Hanzlíková, tisková mluvčí Městské knihovny v Praze.

V příštím roce by se také mělo zavést tzv. samoobslužné vracení knih.

"Technologie neznamená, že z knihovny zmizí knihovníci, to určitě ne. Těch tady naopak bude mnohem více, protože samozřejmě lidem budou s tou novou technologií pomáhat," řekla Lenka Hanzlíková.

Knihovníci tak budou mít více času na čtenáře, na rady a také pomoc.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu