• Načítám...
>

V Praze přibudou pruhy pro autobusy MHD

  • 22. srpna 2019,
  • 20:10,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Na základě připomínek organizátora veřejné dopravy ROPID zahájil pražský magistrát řízení k prodloužení vyhrazených pruhů pro autobusy MHD. Ty by měly být zavedeny v obou směrech. Do konce roku by pak tyto pruhy měly být umístěny i na dalších místech Prahy. Cílem je zkrátit dosavadní prodlení veřejné dopravy.

Reklama

V Bělohorské ulici přibudou nové pruhy pro autobusy. Ty by měly vzniknout i v dalších ulicích. Vyřešit by měly až desetiminutová zpoždění.

"Doufáme, že se to podaří realizovat. Máme v zásobě ještě několik podobných projektů v jiných částech Prahy. Týká se to třeba části Kukulovy ulice, Plzeňské, Hejtmanské nebo souvislého tahu mezi Spořilovem, Slavií a Vršovicemi, kde bychom rádi také některé už existující vyhrazené pruhy ještě zlepšili tak, aby autobus měl ještě plynulejší průjezd," řekl Filip Drápal, tiskový mluvčí ROPID.

"My všeobecně vítáme jakákoliv preferenční opatření, která zvýší nejen rychlost, ale i spolehlivost MHD. Máme asi 4 další bus pruhy, na které už je vydáno stanovení, které půjdou do realizace," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Nový vyhrazený pruh pro autobusy ROPID ale plánuje nejdříve právě v Bělohorské ulici. Navázat by měl na již existující pruh mezi zastávkami Říčanova a Vypich. Do konce roku by pak měl vzniknout také ve Strakonické ulici.

"A právě Strakonická ulice bývá ucpaná až od Lahoviček, což je velmi dlouhý úsek, takže chceme vyhradit jízdní pruh ještě tam, kde je to možné, bez stavebních úprav. Ty by pak následovaly v příštích letech, protože Strakonickou ulici je potřeba v některých místech rozšířit," řekl Filip Drápal.

Místa pro nové vyhrazené pruhy ROPID vybírá na základě vytipovaných úseků, kde mají autobusy největší zpoždění primárně kvůli kolonám, a úseků, kde projíždí nejvíce autobusových linek. Zároveň ale tento výběr podléhá stavebním možnostem jednotlivých silnic.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu