• Načítám...
>

Expozice ve Veletržním paláci patří Emilu Fillovi

  • 23. srpna 2019,
  • 14:56,
  • PRAHA,
  • Lenka Castillo

Část expozice českého moderního umění ve Veletržním paláci je od 20. srpna věnována Emilu Fillovi. Národní galerie zde připravila grafický kabinet jako připomínku 80. výročí začátku druhé světové války a doby, kterou umělec strávil v koncentračním táboře. Fillovy práce zasazuje do širšího evropského kontextu karikatura Pabla Picassa.

Reklama

Expozice českého moderního umění ve Veletržním paláci. Právě tam je k vidění komorní výstava, která představuje grafickou tvorbu Emila Filly ze 30. a 40. let. K vidění jsou 2 grafické cykly. Jeden předválečný - Boje a zápasy z roku 1937 a druhý, na podobné téma, vytvořený již po válce - album Herakles. Oba cykly souvisí s dobou, ve které vznikly.

"Ve 30. letech postupem toho, jak nacisté přišli k moci, tak Emilu Fillovi bylo jasné, že se blíží válka, že je tady velké ohrožení demokratických hodnot. A proto celým svým uměleckým dílem a zvolenými náměty důrazně apeloval k boji proti tyranii, která v té době zachvacovala Evropu a celý kontinent," řekla Adriana Šmejkalová, kurátorka.

Filla se prostřednictvím své tvorby vyrovnává s běsy své doby v hlavní roli s řeckým mytologickým hrdinou vytrvale bojujícím proti útisku.

"Cyklu Bojů a zápasů se Emil Filla věnoval už od roku 1936. Nejdříve v kresbě a malbě a o rok později, kvůli většímu dosahu jeho výzvy, také grafickými technikami jako je lept, akvatinta nebo suchá jehla," řekla Adriana Šmejkalová.

Na dané téma Filla vytvářel také volné sochy, které jsou součástí této výstavy. Například socha, kde Herakles zápasí s koněm, byla výzvou k lidem, aby se probudili z apatie. Fillův cyklus doprovází grafický list od Pabla Picassa nazvaný Sen a lež generála Franca, který je reakcí na španělskou občanskou válku a zobrazuje utrpení španělského lidu.

"Emil Filla, stejně jako Pablo Picasso, byli mezi prvními umělci, kteří začali varovat proti nebezpečí před fašismem. Jejich tvorba byla tedy velmi angažovaná," řekl Adriana Šmejkalová.

Emil Filla patří k předním českým osobnostem 1. poloviny 20. století. Vedle kresby, malby, grafiky a plastiky se věnoval také teorii výtvarného umění. Tématem aktuální výstavy, kde jeho grafickou tvorbu můžete vidět, je svoboda. Prezentace jeho děl zde tam symbolicky potrvá do 17. listopadu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu