• Načítám...
>

Klíšťata budou aktivní až do podzimu

  • 26. srpna 2019,
  • 17:26,
  • PRAHA,
  • Markéta Pospíšilová

Případy onemocnění klíšťovou encefalitidou byly letos zaznamenány ve všech krajích České republiky. Nejvíce nakažených bylo tradičně ve Středočeském, Pardubickém a Jihočeském kraji. V Praze zatím podle odborníků epidemii nečelíme. I přes to ale až do podzimního počasí musíme být obezřetní.

Reklama

Léto, alespoň podle kalendáře, za necelý měsíc končí. Odborníci ale varují - klíšťatům ještě neodzvonilo. V přírodě, a i v té pražské, musíme být stále ještě obezřetní.

"Klíšťata mají většinou takové 2 vrcholy výskytu. Je to v těch jarních měsících - na konci jara a začátkem léta - a potom v září. Takže teď, pokud rostou houby, lidé hodně chodí do lesa, tak je možné očekávat, že bude zase zvýšený počet zakousnutých klíšťat a zvýšený počet onemocnění," řekla Zdeňka Jágrová, ředitelka protiepidemického odboru HSHMP.

V Praze bylo letos evidováno už 19 případů onemocnění klíšťovou encefalitidou. Vůbec nejnebezpečnější oblastí v metropoli je Prokopské údolí. Podle vzorků zde byla polovina odebraných klíšťat nakažená lymskou boreliozou.

"Chránit se můžete repelenty. Dnes jsou nejrůznější skupiny repelentů, které se mohou používat i dlouhodobě, mít světlý oděv a prohlížet se, protože to klíště vám několik desítek minut leze po těle, než najde to nejvhodnější místo na to, aby se přisálo," řekla Zdeňka Jágrová.

Pokud už ale klíště na svém těle objevíte přisáté, měli byste ho co nejrychleji vyjmout.

"Čím dříve se vyndá, tím lépe, protože třeba lymská borelioza je bakteriální onemocnění a tam ten počet bakterií a délka přisátí spolu úzce souvisí," řekla Zdeňka Jágrová.

Na vyjmutí klíštěte jsou ideální speciální kleštičky z lékárny. Pokud se vám klíště nepodaří vyjmout celé, není třeba panikařit.

"Když ta zůstane část hlavičky nebo nějaké nožičky a podobně, není to vůbec důvod k nějaké panice. Prostě se to klíště odstraní, ono už nemůže, pokud tam ta část zůstane, tu infekci zhoršit, už nevylučuje ani viry ani bakterie, takže to se potom odstraní stejným způsobem jako tříska," řekla Zdeňka Jágrová.

Pražská Hygienická stanice nyní vydala informační materiál o letošním nejčastějším výskytu nebezpečných klíšťat.

"Ta mapa obsahuje také krátký informační text, který seznamuje veřejnost s touto problematikou. A my jsme ho dnes rozeslali Magistrátu hl. m. Prahy, Lesům hl. m. Prahy a městských částem, které tento materiál mohou využít," řekl Zbyněk Boublík, tiskový mluvčí Hygienické stanice hl. m. Prahy.

S nakaženými klíšťaty můžete přijít do styku při běžných aktivitách jako je sportování nebo venčení psa. První příznaky třeba boreliozy často připomínají spíše chřipku. Prevenci ani podezření na onemocnění proto nepodceňujte.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu