• Načítám...
>

Na ČZU probíhá unikátní projekt Marsonaut

  • 29. srpna 2019,
  • 18:52,
  • PRAHA,
  • Lucie Sinková

Na akademické půdě České zemědělské univerzity v pražském Suchdole probíhá unikátní projekt. Vznikla zde aeroponická laboratoř pro pěstování plodin v podmínkách simulujících prostředí na Marsu. Jednou z vybraných rostlin bude hlávkový salát.

Reklama

Na ČZU to vypadá jako na Marsu. Pod rukama biologů, IT specialistů a vědce Jana Lukačeviče rostou vybrané plodiny v podmínkách, které simulují život na rudé planetě.

"Pro nás byly klíčové 2 faktory. Tím prvním je to, že na Marsu je třetinová gravitace, což je poměrně omezující z pohledu např. využití hydroponie, což je obdobná technologie. Tou druhou je relativně malé množství vody, které se na Marsu nachází. Takže jsme hledali technologii, kterou je možné využít při použití velmi malého množství vody. A aeroponie je tou odpovědí," řekl Jan Lukačevič, vědec a vedoucí projektu Marsonaut.

Aeroponie je způsob pěstování plodin ve speciálních komorách, kdy se rostliny nesází do půdy, ale jsou volně zavěšené.

"Živný roztok je rozprašován na jejich kořenový systém, zatímco ty rostlinné části jsou uměle osvětlovány takovým světlem, které jí v dané části růstu nejvíce vyhovuje," řekl Jan Lukačevič.

"To, co vidíte za mnou, je předpěstební skříň, kde my ze semene vypěstujeme sazenici, která potom putuje do aeroponické laboratoře. Máme tady momentálně 3 druhy rostlin. Je to bazalka, ředkvička a salát," řekla Karolína Pumprová, bioložka a studentka ČZU.

"My jsme si vyzkoušeli už s týmem v průběhu toho experimentu problémy, kterým budou čelit i budoucí astronauti. Tím prvním bylo to, co se bude dít v případě příchodu tzv. prachové bouře. Tou druhou výzvou potom byl únik vody. Tak jsme se snažili přijít na to, co by se dělo i v takovém případě," řekl Jan Lukačevič.

Projekt Marsonaut má velký přesah. Pěstování rostlin v extrémních podmínkách najde uplatnění nejen v kosmu, ale i na zemi. A to v oblastech, které trpí nebo budou v budoucnu trpět nedostatkem vody.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu