• Načítám...
>

Pražská plynárenská Distribuce investuje do bezpečnosti

  • 30. srpna 2019,
  • 15:53,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Pražská plynárenská Distribuce investuje ve velkém. Nedávno dokončila záložní dispečink pro distribuci plynu, ale investuje se i do oprav. Dochází tak k výměně železných trubek, které jsou i starší než 40 let, za nové z polyethylenu.

Reklama

Pražská plynárenská Distribuce dokončila a zprovoznila záložní dispečink pro řízení zemního plynu na území hlavního města. 

"V návaznosti naplnění územně energetické koncepce se přistoupilo k tomu, aby vznikl záložní dispečink právě pro dobu výpadku, případně nějakého útoku nebo po dobu živelné katastrofy. Praha je připravena i na tyto nárazové situace tím, že Pražská plynárenská vybudovala záložní dispečink. Ta je dnes ve stoprocentním vlastnictví města," řekl Jan Chabr, radní hl. m. Prahy.

Záložní dispečink je nyní připraven a schopen v plném rozsahu zastoupit centrální plynárenský dispečink. To je ale jen jedna z mnoha investic, které Pražská plynárenská Distribuce v poslední době udělala.

"Podařilo se navýšit investice do sítě. Za posledních 5 let narostly investice, které Pražská plynárenská Distribuce alokuje do obnovy sítí, asi o 50 %. V loňském roce bylo použito na investice cca 800 milionů korun a skoro 400 milionů korun do oprav," řekl Pavel Janeček, předseda představenstva.

Letos se počítá ještě s vyššími investicemi. Pražská plynárenská Distribuce spravuje celkem 4 454 kilometrů potrubí a jedním z jejich hlavních úkolů je bezpečně přivést plyn až k zákazníkovi.

"Právě proto se navýšily investice do sítí tak, aby ta bezpečnost byla zajištěna v mnohem vyšší míře než dříve. Jde totiž o to, že více než 20 % sítí je 40 a více let starých. To jsou železné trubky, kde si v podstatě nejme jisti, že nemůže docházet k únikům. A tím samozřejmě nejen ke ztrátám, ale k ohrožení bezpečného systému dodávky," řekl Pavel Janeček.

A právě to je důvod, proč Pražská plynárenská věnuje obnově sítí takovou pozornost.

"Železné trubky jsou nahrazovány polyethylenovými. Na nich se nevykazuje téměř žádná poruchovost ani úniky, což přispívá nejen k bezpečnosti sítě a také k ekonomičnosti," řekl Pavel Janeček.

Investice do distribučních sítí by se podle vedení společnosti měly i v příštích letech navyšovat.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu