• Načítám...
>

Praha začne s modernizací veřejného osvětlení

  • 3. září 2019,
  • 17:13,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Hlavní město chce začít s modernizací kabelů veřejného osvětlení. A to tak, aby umožňovaly budování nabíjecích stanic pro elektromobily a vedení vysokorychlostní datové sítě. Schválili to pražští radní.

Reklama

Modernizace veřejného osvětlení. To byl jeden z bodů, o kterém hlasovali na zářijovém zasedání rady pražští politici. A výsledek? Hlavní město je pro a s výměnou kabelů veřejného osvětlení chce začít příští rok.

"Toto je klasický kabel veřejného osvětlení. Ten se pohybuje do ceny kolem 100 korun. Nicméně na tomto kabelu jsme schopni pouze svítit. Nemá žádnou jinou konektivitu ani funkcionalitu, nezvládne vyšší příkon. Ve chvíli, kdybychom tam dali vyšší příkon, kabel pravděpodobně shoří a nebudeme vůbec schopni nabíjet. Pak jsou kabely, které jsou schopné nést vyšší příkon a zároveň mají přípravu na zafouknutí optikou," řekl Jan Chabr, radní hl. m. Prahy.

Nové červené kabely umožní v budoucnu kromě vedení vysokorychlostní datové sítě také budování nabíjecích stanic pro elektromobily. V lampách by jich tak do 3 let mohlo být umístěno až 5 tisíc.

"Když jsme nastoupili na radnici, tak tady byla v běhu koncepce za asi miliardu korun, která hrozila tím, že by město tady vytvořilo monopol pro jednoho provozovatele carsharingové služby elektromobilů a s tím spojené sítě nabíjecích stanic. My jsme řekli, že se chceme vydat jinou cestou a toto je tedy záležitost, kterou zpracoval pan radní pro majetek Chabr, která je založena na modernizaci sítě veřejného osvětlení a vytváření těch dobíjecích stanic," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

"Všichni tušíme, že se na nás řítí elektromobilita a hlavní výhodou tohoto společného projektu je rychlost. My budeme mít během následujících 3 let připraveno na zhruba 3,5 až 5 tisíc nabíjecích stanic veřejné osvětlení. Takže po té, kdy někdo koncepčně určí, kde nabíječky v ulicích budou stát, bude stačit namontovat tu nadzemní část a výkopové práce, které v tom městě vždy představují velké zdržení a velké investiční náklady, budou díky tomuto společnému projektu hotové," řekl Tomáš Jílek, předseda představenstva a generální ředitel THMP.

Město zatím ve spolupráci s PRE vytipovalo 300 kilometrů ulic, ve kterých chce kabely zavést. Podle radního Jana Chabra by první lampy mohly být modernizovány v první polovině příštího roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu