• Načítám...
>

Praha chce systém kontaktních míst pro bydlení

  • 5. září 2019,
  • 19:57,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Praha chce zavést integrovaný systém kontaktních míst pro bydlení. Chce tak ulehčit lidem v bytové nouzi v řešení jejich situace. Projektu má pomoci dotace, o kterou Praha požádala Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Reklama

Lidem, kteří řeší problémy spojené s otázkou bydlení, chce Praha pomoci novým projektem. Chce totiž zřídit jednotnou síť kontaktních míst pro bydlení, kde by mohli lidem v nouzi pomoci kvalifikovaní pracovníci.

"Člověk přijde, popíše nějak svou situaci. A ten úředník, který tam sedí, by měl být schopen vyhodnotit např. to, že ten člověk má nízké příjmy, platí příliš vysoký nájem, tím pádem by mu mělo stačit třeba pomoct se získáním příspěvku na bydlení, aby si to stávající bydlení mohl udržet. Případně, když je ten člověk zadlužený, bude ho moci odkázat na dluhovou poradnu a podobně," řekl Adam Zábranský, radní hl. m. Prahy.

Praha počítá se zřízením jednoho centrálního místa na magistrátu. Ke spolupráci přizve také MČ, které by pro fungování takového centra musely vyčlenit pracovníky jednotlivých městských úřadů.

"Myšlenka je taková, že to budou zaměstnanci MČ. Ten úřad sám by měl být schopen vyčlenit na to třeba jednoho zaměstnance. Doufáme, že v průběhu toho pilotního projektu zjistí, že se jim to i vyplatí a budou v tom chtít pokračovat nadále. Nicméně v této pilotní fázi, která by měla trvat asi 2,5 roku, bude magistrát hradit úvazky těm MČ," řekl Adam Zábranský.

V tuto chvíli na území metropole fungují 2 kontaktní místa. A to v Praze 7 a v Praze 10.

"V ideálním případě bychom chtěli, aby taková místa byla v každé MČ. A právě tomuto rozšíření by měla pomoci dotace od Ministerstva práce a sociálních věcí," řekl Vít Hofman, tiskový mluvčí Magistrátu hl. m. Prahy.

O financování projektu požádala Praha v rámci inovačního programu Ministerstva práce. Předpokládané náklady na vytvoření integrovaného systému sahají k 50 milionům korun. Většinu by pokryla dotace. Hlavní město by ze svého doplatilo necelé 3 miliony korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu