• Načítám...
>

Hlavní město založí Muzeum paměti 20. století

  • 10. září 2019,
  • 17:16,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Praha založí Muzeum paměti 20. století. Otevřít ho chce do konce tohoto volebního období. Kde konkrétně muzeum vznikne ale zatím není jasné. Projekt podpořily všechny strany napříč politickým spektrem.

Reklama

Hlavní město založí Muzeum paměti 20. století, které se má zaměřit na historii nesvobodných režimů na českém území, jejich oběti i odpor proti nim. Rozhodli o tom pražští radní.

"Máme několik variant objektů ve vlastnictví hl. m. Prahy. Ale o tom by se mělo rozhodnout až po založení muzea. Měl by se na tom rozhodnutí podílet tým odborníků, historiků, architektů. Takže nyní bychom měli na zastupitelstvu odhlasovat založení muzea. A potom už v rámci toho muzea bude zadán projekt," řekl Hana Marvanová Kordová, radní hl. m. Prahy.

Vedení metropole chce podle Hany Marvanové muzeum otevřít ještě v tomto volebním období. A jasné je už i to, kdo zasedne ve správní radě muzea.

"Ve správní radě by měl být zastoupen i historik Petr Blažek, publicista a spisovatel Jiří Padevět, také představitel společnosti Post Bellum Mikuláš Kroupa. Plánujeme také vytvořit v tom muzeu kolegium odborníků, kde by další historii, odborníci na dějiny 20. století, měli být zastoupeni," řekla Hana Marvanová Kordová.

Návrh na vznik muzea odhlasovala pražská koalice jednomyslně. A pro jsou i opoziční ODS a ANO.

"Já jsem rád za tu aktivitu Hany Marvanové, kterou považuji za jednu z nejpracovitějších radních, to říkám jako opoziční politik. My máme v té dozorčí radě našeho zastupitele pana Brože a myslíme si, že tento projekt je užitečný a smysluplný," řekl Patrik Nacher, předseda zastupitelského klubu.

"Musím poděkovat paní radní Marvanové, protože z mého pohledu kdyby nebylo jí, její aktivity, její urputnosti dotáhnout toho muzeum, protože sama byla zavřená za bývalého režimu, takže sama dobře ví, co je to za trápení nesmět vidět své dítě," řekla Jaroslava Janderová, zastupitelka hl. m. Prahy.

Vedení Prahy nyní musí pro muzeum najít vhodnou budovu ve svém majetku, což má v plánu až po zpracování projektu. Seznam vytipovaných míst zatím politici zveřejnit nechtěli.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu