• Načítám...
>

Pražský okruh by mohl být hotov v roce 2029

  • 11. září 2019,
  • 10:20,
  • PRAHA,
  • Lenka Castillo

Jedna z nejvýznamnějších dopravních staveb hlavního města Prahy a Středočeského kraje - silniční okruh kolem Prahy, nebo také dálnice s číslem 0, opět trochu pokročila. Stavba celého Pražského okruhu je rozdělena do jedenácti úseků, sedm je již v provozu, zbývající čtyři úseky jsou v přípravě. Ta se však neustále protahuje. Stavba čelí odporu některých samospráv či občanských iniciativ.

Reklama

Silniční okruh kolem Prahy patří mezi nejvýznamnější dopravní stavby hlavního města a Středočeského kraje. Pražský okruh má být dlouhý 83 kilometrů. V tuto chvíli však chybí dostavět ještě asi polovinu. Jde celkem o 4 úseky a sice o komunikaci z D1 na Běchovice a severní část okruhu. Zde se jedná o 3 samostatné komunikace. Podle odborníků a politiků, kteří se sešli aby vyhodnotili aktuální stav výstavby okruhu, se práce na něm zase o něco posunuly.

"Propojení dálnice D1 a Běchovic se v současné době nachází v územním řízení. Měli jsme požádáno o územní rozhodnutí v loňském roce. V červenci letošního roku, konkrétně 24. července, proběhlo ústní jednání a čekáme na vydání územního rozhodnutí. Zároveň projektujeme dokumentaci pro stavební povolení a připravujeme se na výkup pozemků," řekl Radek Mátl, generální ředitel ŘSD ČR.

"V tento okamžik je maximální úsilí upřeno na stavbu silnice 511, protože ta je dopravě asi nejproblematičtější. Ale pracuje se i na těch ostatních," řekl Tomáš Čoček, náměstek ministra dopravy.

Stavba čelí odporu některých samospráv či občanských iniciativ. Existuje tak snaha prosadit tzv. alternativní variantu okruhu. Podle zainteresovaných je však již jakýkoliv nový model nereálný.

"My jsme si ověřili, že žádná jiná alternativa, která by byla dosažitelná, není," řekl Pavel Richter, zastupitel hl. m. Prahy.

"Už není čas rozvíjet nějaké příliš alternativní představy," řekl Jiří Oberfalzer, senátor.

Obce, které s okruhem tak, jak je navržený, nesouhlasí, mohou jednat a žádat o zmírňující opatření či doprovodné stavby, které by jim ulehčili od důsledků. Ulehčit situaci se jal i Středočeský kraj.

"Realizujeme např. obchvat Jesenice, který se začal realizovat minulý týden. To je třeba doplňková stavba k D3," řekl František Petrtýl, radní Středočeského kraje.

V případě, že vše půjde dobře a nebude se prodlužovat proces povolování stavby severní části okruhu, stavební práce zde by mohly začít v roce 2026. Po celém pražském okruhu by se tak mohlo jezdit už v roce 2029.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu