• Načítám...
>

V zoo se zabydluje nová tapíří samice

  • 12. září 2019,
  • 13:05,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Ve výběhu v dolní části pražské zoo se pomalu zabydluje nová samice tapíra jihoamerického. Dvouletá Taluen přicestovala do metropole z Francouzské Guyany a pomalu se seznamuje i s budoucím partnerem, kterým je výrazně starší samec Tex.

Reklama

V pražské zoo se pomalu zabydluje samice tapíra jihoamerického. Ta sem dorazila z velké dálky.

"Tapířice Taluen k nám přišla z Francouzské Guyany. Tím je trochu výjimečná v rámci toho evropského chovu. Jsou jí teď necelé 2 roky a je to taková naše naděje pro budoucí chov," řekl Pavel Brandl, kurátor savců Zoologické zahrady hl. m. Prahy.

V poslední době měl totiž výběh tapírů jediného obyvatele - samce Texe.

"Tex se tady stal už několikanásobným otcem. Ale proto, že jeho partnerka předloni uhynula, bylo třeba sehnat samici novou," řekl Pavel Brandl.

Mezi Texem a Taluen tak teď probíhá seznamování a vzájemné oťukávání.

"Při každém tom spojování už je vidět, že je velmi dotěrný, nedá jí pokoj," řekl Pavel Brandl.

Nicméně chovatelé počítají s mládětem nejdříve za 2 roky. Hraje v tom roli i to, že samice se ve 2 letech teprve pomalu stává dospělou, zatímco o 14 let starší samec je v nejlepších letech. Dlouhá je i samotná březost tapírů.

"Když si sečteme to období harmonizace a potom 14 měsíců trvající březost, tak k tomu mláděti je ještě cesta, která trvá minimálně 1,5 roku, možná 2 roky. Takže je to běh na dlouhou trať, za 2 roky ale doufám, že se tady sejdeme a už budeme mít ve výběhu zase o tapíra více," řekl Pavel Brandl.

Tapír jihoamerický dorůstá délky až 2,5 metru a hmotnost má kolem 270 kilogramů. Je býložravý. Požírá listy, pupeny, výhonky, plody a vodní rostliny.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu